söndag 26 april 2020

BOK: Hur ser man djur? En upptäckarbok för nyfikna av Björn Bergenholtz



Författare: Björn Bergenholtz
Titel: Hur ser man djur? - En upptäckarbok för nyfikna
Illustrationer: Björn Bergenholtz
ISBN: 9789129717341
Förlag: Rabén & Sjögren

Utgivningsdatum: 2020-03-13


Hur ser man djur? är en bok som fullkomligen bubblar av positiv nyfikenhet och upptäckarglädje! Det är smittsamt! Man vill direkt ut och pröva alla de där sakerna, spana på insekter och lyssna efter hoande ugglor och mata fåglar och bygga holkar och kolla in alla små kryp under ruttna brädor och locka nattflyn till ett lakan med hjälp av en lampa ...Och åka på safari på en landsväg i det egna landet!

Författaren Björn Bergenholtz konstaterar att alla vet att det finns olika sorters djur ... Men hur får man syn på dem? I verkligheten? Det är något som de flesta djurböcker för barn inte tar upp! De nöjer sig med att visa upp fina bilder på mer eller mindre exotiska djur ... Men visst är det roligt att kunna se dem i verkligheten?

Boken är full av fina illustrationer och har bilder på vandliga insekter, sniglar, fjärilar, fåglar, ormar, fyrfotadjur och så vidare.

På varje uppslag är något märkt med en stjärna --- det är författarens drömdjur att spana efter.
Håller inte med allt ... Som att stjärnmärka lodjur. Det är INTE kul att se lodjur! Speciellt inte ett skitsurt lodjur som börjar rota i folks soptunnor i samhället ...

För några år sedan hade man en liknande historia med soptunnebjörnen. Lodjur och björnar gör sig bäst i fjärran --- eller på bild i en naturdokumentär ... Det är inte roligt att se dem på tomten, rotandes i soptunnor.

(På samma sätt är det inte så roligt med en hög renar som blockerar vägen eller skidspåret ... Även om de är väldigt fina på avstånd!)

Ja, Mark Levengood sa något liknande om rådjur som åt upp allt i trädgården och lämnade fästingar kvar som gav honom borelia. Bambi var sötare på avstånd och på film ...

Sedan ska man också vara mycket mycket försiktig om man ska spana på ormar ... för de gillar inte alls att bli väckta elelr störda när de hittat ett bra ställe. Boken tipsar om att ta bort vet och brädor för att hitta deras tillhåll --- de vill helst ha sina tillhåll i fred. Ormar bits inte i onödan (de vill hushålla med eventuellt gift) men klart att de kan bli sura och attackera om du lyfter upp deras hem!

Annars är det här en väldigt bra bok som är pigg och inspirerande och ovanlig och mutar in ett område där ingen annan naturbarnbok hitintills har tassat ... Ursnygga detaljerade illustrationer där man verkligen lär sig hur djuren ser ut ... och passar för 3 år och uppåt. Japp, även vuxna har mycket att lära av denna bok!

Björn Bergenholtz har tidigare skapat succéserien Känn igen 25 (funkar också från 3 år och uppåt!) I denna uppföljare Hur ser man djur? förklarar han och visar hur man enklast gör för att få syn på några av alla dessa djur ute i naturen.

Var kan man hitta en räv? Var ser man lättast en groda? Eller en sjöstjärna. När hör man en uggla? Eller en fladdermus? Hur hittar man en fjärilslarv? Eller en säl? Boken påpekar att det inte är så svårt att spana på djur som du kanske tror!

(Nej, vi har haft en ilsken skabbig räv som sprungit runt i joggingspåret --- själva joggingspåret! --- och som mutat in ett revir i villaområde. Det är mycket trevligare att möta en igelkott ...)

Björn Bergenholtz har också skrivit Vem har varit här? som handlar om att tolka spår (allt från tassavtryck till spillning eller fjädrar) för att hålla koll på djurlivet ...

Vem har varit här?
och Hur ser man djur? är ypperliga syskonböcker med otroligt fina och detaljerade bilder och jag rekommenderar att man lägger vantarna på båda två ... Sedan kan spaningen börja! Gärna med ett stort mått försiktighet, gofika och varma och vattentäta kläder!

BG


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.