onsdag 11 september 2019

Skattjakten i Mundu Onak av Eva Susso, Jali Madi Susso

Författare: Eva Susso, Jali Madi Susso
Titel: Skattjakten i Mundu Onak
Illustrationer: Katsiaryna Dubovik
Läsålder: 6-9 år
ISBN: 9789178033720
Förlag: Bonnier Carlsen

Utgivningsdatum: 2019-08-12

Lejonet Mfalme är vegetarian och lever på bananer, papaya och mango, som aporna plockar åt honom. Aporna har valt honom till kung kung över riket Mundu Onak, ett lejonkungadöme som sträcker sig från sandstranden ända fram till Stora skogen. Mfalme har aldrig varit ute på havet och han har aldrig varit i Stora skogen. Som verkar vara lite läskig. Och havet är ju vått. Gläntan där Mfalme håller till är så trevlig och där finns aporna och en massa god frukt ... Men Mfalme saknar ändå något. Äventyr och spänning och en god vän.

En dag dyker det plötsligt upp en massa skyltar på ön, och på den första av dem står det Vänta här.
Så det gör Mflame. Snart dyker en sjöfarare upp, grisen Glen (det sägs inget om utifall Glen är från sjöfararstaden Göteborg). Man bara måste ju älska en gris som heter Glen och det gör Mfalme. Som grisen Glenn ger smeknamnet Maffe. Tack och lov. Mfalme är ännu svårare att uttala än Mufasa.

Denne Lejonkung och denna lille Pumba ger sig av på äventyr tillsammans. Glen har nämligen en kattkarta med ett kryss på och han behöver en skatt för att imponera på sin storebror som mobbar honom. Snart träffar de på historiens Timon, nej, inte en surikat utan en hund som heter Sam och hon pratar jättekonstigt och har också en skattkarta.  Sam är besatt av "para", och det betyder inte parning utan kontanter. "Cash is king" är hennes valspråk.

De hittar både Glens och Sams skratter, men ingen av skatterna är vad de väntat sig och samtidigt kommer de fram till att den största skatten är något helt annat ...

Mfalme --- eller Mafffe --- kommer också fram till att han vill rita en egen skattkarta i sanden och följa den ...

Det här är en bok för 6-9 års åldern, en ålderskategori som det är svårt att hitta bra böcker för ... Bilderbokstiden är förbi, tjocka kapitelböcker och slukaråldern ligger i framtiden ... Det här är en bra sagobok för alla som tycker det är  roligt med grisar och lejon som vänner, en sedelärande fabel som egenrtlignen fungerar långt utanför åldersgruppen ... och bilderna är alla riktiga konstverk - helt utanför alla  åldersgränser. Bilderna upptar fina helsidor och jobbar mycket med färgerna rött och blått, de är expressiva och suggestiva och vackra och ovanliga. Det är lätt att fantisera in hela sagor i bilderna, och helt andra än de som berättas i texten. Speciellt bilderna av Mfalme verkar vara inspirerade av afrikanska masker och så kallad "primitiv konst".

När Sam liftar på en havssköldpadda tänker man på Hitta Nemo.

När Glen gråter tänker man på en storbölande Pumba.

När apornakomer och hyllar sin kung tänker man på Djungelboken. Och Lejonkungen. Så kalrt.

Skogen förvandlas hela tiden och verkar spegla de förväntningar som omvärlden har ... om lejonet tänker att skogen är läskig så ser trädstammarna ut som ormar, är han i skogen och har mysigt med sina vänner är den istället full av fina blommor ...

En bild säger så mycket. Jättemycket. Man kan med fördel gå på egen skattjakt i bilderna.

Det här är en saga som utvecklas hela tiden.

BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.