söndag 29 september 2019

Bokmässan 2020 - Tema Digital kultur och temaland Sydafrika!



Sydafrika, LÄS! LÄS! LÄS! och Digital kultur på Bokmässan 2020
Idag avslutas årets Bokmässa, den 35:e i ordningen. Bokmässans fyra dagar har bestått av flera höjdpunkter, bland annat en 170 meter rekordlång signeringskö till Thåström, ett kvinnohistoriskt knytkalas, oändligt många möten mellan författare och läsare samt det starkaste internationella seminarieprogrammet någonsin.
Bokmässans besökare har kunnat ta del av 4185 programpunkter i form av seminarier, scen- och monterprogram med totalt 3098 medverkande. 798 utställare har varit på plats, besökssiffrorna meddelas när Bokmässan har stängt.

– Jag har flera gånger under dessa dagar slagits av vilka fantastiska möten som äger rum under Bokmässan. Passionen för litteratur och läsning är så närvarande här. När man blickar ut över ett myllrande mässgolv syns inga tecken på minskad läslust. Jag är verkligen stolt över årets Bokmässa, säger Frida Edman, mässansvarig.

Under den avslutande presskonferensen avtackades temalandet Sydkorea för ett lyckat samarbete. En imponerande delegation från Sydkorea bestående av allt från litterära stjärnor till forskare, politiker, professorer, musiker och kockar gav besökarna möjligheten att uppleva landets kultur med alla sinnen.

– Vårt deltagande som hedersgäst i årets Bokmässa har varit en ovärderlig möjlighet för koreanska författare och förläggare som fått chansen att möta svenska folket. Jag hoppas att fortsatt utbyte mellan våra utgivare och länder kommer att lägga grund för ett gemensamt arbete för en framtid av böcker, läsning, fred och demokrati, säger Mr. Chulho Yoon, ordförande i den koreanska förläggarföreningen, Korean Publishers Association.

Området Mötesplats Medievetenhet, som fungerade som navet i Medievetenhetstemat, lyfte frågor om medie- och informationskunnighet och var ett välbesökt område. Temat utvecklades i samarbete med Västra Götalandsregionen, Lärarförbundet, Svensk biblioteksförening, UR, Statens medieråd samt Kommittén för nationell satsning på Medie- och informationskunnighet och det demokratiska samtalet.

– Vi tjuvstartade med MIK-temat redan tidigare i veckan genom att arrangera en global MIK-konferens tillsammans med Unesco och Göteborgs universitet med 260 deltagare från 60 länder. Många av de internationella deltagarna sade att de inspirerats av Bokmässans sätt att samla stora delar av civilsamhället kring MIK-frågorna. Vi hoppas att vårt samarbete kring Medievetenhet har fångat hur roligt det är att ta makten över sin mediekonsumtion och kommer att förstärka arbetet med MIK framöver, säger Ylva Gustafsson, regionutvecklare på Västra Götalandsregionen.

Jämställdhet har också varit i fokus under Bokmässan och ett myller av samtal har pågått på scener och i salar och montrar. En rad organisationer från jämställdhetssverige bidrog till temat, och författare, forskare, journalister och aktivister från alla världens hörn medverkade.

– Det har varit överväldigande att ta del av alla samtal. Inte minst alla de internationella perspektiven har verkligen bidragit till att vitalisera jämställdhetsfrågan, säger Oskar Ekström, programchef Bokmässan.

The Historical Dinner Party, som arrangerades med Stockholms Kvinnohistoriska, blev en magisk middag som nu förs in i historieskrivningen. 39 kvinnor delade med sig av var sin berättelse om en kvinna vars historia de ville sprida vidare.

Viktigt att nämna är också deckarfestivalen Crimetime som lockade deckarentusiaster under två fullmatade dagar, lördag och söndag. Även i år blev satsningen en succé, som också utökades med en satsning på barnen.

Under den avslutande presskonferensen presenterades temana för nästa års Bokmässa. Temaland och Guest of Honour 2020 blir Sydafrika. Dessutom lanserades temasatsningarna LÄS! LÄS! LÄS! och Digital kultur.

Sydafrika och Sverige har nära relationer och starka förbindelser som sträcker sig tillbaka till 60-talet, då Sverige bidrog med politiskt och humanitärt stöd i kampen mot apartheid. Mässansvarig Frida Edman påtalar att temasatsningen inte minst handlar om att lyfta dagens berättelser från ett litteraturrikt land med elva officiella språk, en framväxande kvinnokamp och många unga poeter.

Formellt är National Library of South Africa och Sydafrikas kulturdepartement, The Department of Sport, Arts and Culture, partners till Bokmässan när Sydafrika blir hedersgäst. Programmet kommer också att byggas tillsammans med en rad organisationer från civilsamhället, däribland Olof Palme Center och Svenska Kyrkan.

– Vi är hedrade att få vara temaland på Bokmässan 2020 och tar med glädje oss an denna fantastiska möjlighet att få presentera vår regnbågsnation och dela med oss av våra språk, författare, konstnärer, berättare och rika kulturarv. Bokmässan 2020 kommer att fira Sydafrikas enastående litterära talanger och bli en plattform för dialog och kompetensutveckling, social sammanhållning och tolerans, säger Mr.Vusumuzi Mkhize, generaldirektör på Sydafrikas kulturdepartement.

Under årets Bokmässa har flera samtal berört de senaste rapporter som pekar på både minskad försäljning av barn- och ungdomslitteratur och barn och ungas minskade läsvanor. Läsfrämjande insatser är alltid en prioriterad fråga för Bokmässan. Genom temat LÄS! LÄS! LÄS! vill Bokmässan lyfta läsning med Läsrörelsen som huvudpartner.

– När Läsrörelsen startade på Bokmässan år 2000 och tog mottot ”Ge dina barn ett språk” var det utifrån en dramatisk minskning av föräldrars högläsning för sina barn. Under 20 år har vi med experters hjälp genomfört landsomfattande projekt och satsningar med bokförlag, bibliotek, skolor i alla stadier och även kommersiella aktörer. Tillsammans med många samarbetspartners mobiliserar vi nu inför en hotande språkfattigdom genom en satsning på läsandet i alla dess former, säger Elisabet Reslegård, Läsrörelsens ordförande.

 Genom att möta barn och unga där de är vill Bokmässan bygga broar mellan läsning och digital kultur. Därför lanserades även temat Digital kultur under den avslutande presskonferensen. Partners inom temasatsningen är bland andra Göteborg & Co, Rainy Lab, experter på digitala spel och digital demokrati samt Playcentric Studios som arbetar för inkludering, tillgänglighet och mångfald inom spelkultur och spelutveckling.

– Digitala och nätbaserade miljöer utgör idag en stor del av människors vardag, inte allra minst upptar det barn och ungas tid. Förståelsen för varandras kulturyttring och lärande är central för att också skapa förståelse mellan generationer. Genom temana LÄS! LÄS! LÄS! och Digital kultur bygger vi broar mellan läsning och digitalisering och låter berättelsen fortsatt stå i fokus, säger Frida Edman, mässansvarig.

Nästa års Bokmässa äger rum 24–27 september 2020.

Nedan: Årets Klimax: Kate, Caitlin och Bianca! Konstan att bli känd! 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.