söndag 25 augusti 2019

Nobel - En annorlunda vandring i spåren av en man som var före sin tid!

Kungen av Båstad - Ludvig Nobel!

Tennisveckor, golfbanor, nattklubbar, vilt festande och stränder fulla med trendsättare ... Det där är Båstad i ett nötskal. Och så har det alltid varit. Eller? Nej, inget av detta skulle ha funnits idag, inga tennisveckor, inga golfbanor, inga Märta-Mås-mattor, inget Norrviken ... Om det inte vore för Nobel och Nobel-effekten.

Nobel?!  Verkligen?!

- Nobel?!  Verkligen?!

Ja, ni tänker förstås på dynamitgubben Nobel, ingenjören Alfred Nobel, han som uppfann dynamiten, tog en massa patent på saker, blev stenrik och instiftade Nobelpriset. Men det fanns fler genier i släkten Nobel, och den mest förbisedda av dessa var Ludvig Immanuel Nobel. Kanske för att hans fallenhet var inom andra områden än teknik, industri och vetenskap ... Kanske för att han låg långt före sin tid, i sitt tänkande och i sina visioner. Ludvig Nobel var som en modern turism-guru, född ungefär hundra år för tidigt ...

Alla i Nobel-familjen var genialiska - på sitt sätt

Ludvig föddes den 17 februari 1868 i Stockholm och var son till Robert Nobel --- den kände Alfred Nobels bror. Alfred Nobel hade dessutom en bror till som (för att förvirra det ytterligare) också hette Ludvig Nobel. Förr i tiden återanvände man ofta samma namn i släktträdet.

Alla i Nobel-familjen verkar ha varit genialiska på olika sätt, alla verkar ha haft näsa för affärer, alla verkar ha blivit stormrika på ett sätt eller ett annat ...

Men medan alla känner till vad Alfred Nobel gjorde med sina pengar (ja, Nobelpriset delas fortfarande ut varje år) så är resten av familjens historia mer okänd.

Livet är mer än patent och krigsmaskiner, tyckte Ludvig

Roberts son Ludvig Nobel kan ofta underskattas eftersom han inte höll på med krigsmaskiner och sprängämnen och uppfinningar --- sådant som ger stora rubriker. Nej, Ludvig Nobel var inne på turism, idrott och musik, och naturskyddsområden, långt innan detta var en "inne-grej" och han insåg att samhällsekonomiskt var detta minst lika viktigt som teknik och patent och uppfinningar.

Denne Ludvig Nobel blev så småningom känd som kungen av Båstad eller Båstads-Kungen  --- och det är tack vare Ludvig Nobel som mängder av turister nu flockas i Båstad för tennisveckorna. Eller för att spela golf. Eller för att bada. Eller för att lyssna på musik. Eller för att njuta av naturen. Eller en blandning av allt detta.

Råttfångaren-i-Hammeln-effekten: Alla följde kungen ...

Ludvig Nobel lockade kungen till Båstad - kung Gustav V. Och med kungen kom kändisarna. Och hela riksdagen. Och med kändisarna kom alla andra.

Dessutom värvade Ludvig Nobel många av sina vänner till Båstad. Han lockade Rudolf Abelin till Båstad, och Abelin byggde upp sitt älskade Norrviken här - igen! (det första Norrviken låg en bit utanför Stockholm) i mycket mer gynnsamt klimat, och detta är nu "det riktiga Norrviken" en riktig turistmagnet och ett mecka för trädgårdsälskare. Nästa år firar Norrviken utanför Båstad 100 år.

Lockade med lyxiga mattor

Ludvig Nobel lockade också Märta Måås Fjetterström till Båstad. Hon firar 100 år i år. Och är en av de mest framgångsrika kvinnliga konstnärerna. Förmodligen den allra mest framgångsrika, om man rankar konstnärer som har med mattor att göra.

Ludvig påpekade att det fanns massor av folk i Båstad som hade god smak, ja, och massor av folk som hade råd att betala för den goda smaken också.

Så med de rika och vackra och berömda kom sedan också kommersen och konsten till Båstad.

Båstad hade blivit som en magnet som drog fler och fler till sig, i lager efter lager ...

Och golfbanorna då?

Engelska turister vill spela golf

Det lär ha gått till så att turister från England tog in på Ludvig Nobels hotell Skånegården --- och de frågade efter golfbanorna.

- They are under construction! sa Ludvig utan att blinka.

Alltså: De är under konstruktion ... och nästa dag var de det. Under konstruktion alltså.

Ludvig Nobel var en "doer", någon som får saker gjort.

Han lyckades också rädda orgeln i den vackra Mariakyrkan. Där nu Båstad kammarmusikfestival hålls varje år ...

Överallt i Båstad syns nobla Nobel-spår.

Vilken lycklig slump ...

Ludvik Nobel kom "av en slump" till Båstad, heter det enligt historien. (Rudolf Abelin hittade också sitt Norrviken utanför Båstad "av en slump"! Båstad verkar vara stället för lyckliga slumpar!)

Ludvig valde att fokusera på Båstads västra sida och köpte en del mark för att påbörja sina byggen. Högstugan byggde han till sig själv --- den ligger ovanför Lejontrappan vid Ludvig Nobels Allé. Sedan började han anlägga Nobels villastad som sträcker sig väster om kyrkan. Sommarvillor byggdes för uthyrning. Tomter såldes till sommargäster som återvände, år efter år.

Ludvig bevakade Båstads utveckling som en hök. Ingenting fick rivas utan att han tillfrågades först, och var med och bestämde, så tack vare Ludvig är Båstad idag så "pittoreskt" och väl bevarat. Ingen huvudlös moderniseringsiver har otyglad fått gå fram här.
Vill du ha en vit flaggstång? Då får du betala själv!
Ekonomiskt hjälpte han till och stöttade folk som behövde en extra slant till sina byggnadsprojekt. Till exempel om någon ville ha ett rött tegeltak. Snyggt skulle det vara!

Samma sak med flaggstänger. Ludvig köpte flaggstänger till de som ville ha en ... om de ville ha en brun eller träfärgad flaggstång. Därför är Båstad idag fullt av bruna flaggstänger och snygga röda tegeltak i naturlig färg ... Ludvig hatade nämligen vita flaggstänger och tyckte att de var fruktansvärt fula, så dem kunde man inte få något bidrag för att köpa.

Ludvig Nobel var bland annat involverad i strandpromenaden mot Norrviken, Tennisstadion, skyddet av Hovs Hallar, Båstad Golfklubb, Lindalléns tillkomst och Märta-Måås Fjetterströms lokalisering till orten --- liksom Rudolf Abelins. 
Porträttlik Ludvig gjordes av kändisskulptören Carl Eldh 
När Ludvig fyllde sextio år fick han som present en staty av Carl Eldh av folket i Båstad --- och den statyn står kvar framför Skånegården än idag.

Utan Ludvig hade Båstad sett mycket annorlunda ut idag ... Nobel är fortfarande ett namn som är starkt förknippat med orten och ett par av Ludvig Nobels barnbarn och deras familjer bor fortfarande kvar i Båstad.

Språkguiden Ingrid Persson Skoog leder varje år en vandring i Ludvig Nobels spår, där man ser hur han satt sin prägel på moderna Båstad, man får spana efter röda tegeltak och bruna flaggstänger, man får höra om dramatiken bakom badsemestrar, tennisbanor, golfbanor, Skånegården och det mytomspunna Strand ...

Kungens långa säng lånades ut till italiensk tennisspelare

Vandringen omfattar även ett besök inne på Skånegården, som idag inte är hotell, utan privatägt och fullt av bostadsrätter. Att följa med en vandring är enda sättet att komma in på Skånegården.
Kungsporten finns kvar. Den öppnas alltid när kungen är på besök. Eller när det är jubileum. Eller när hantverkare måste ha en extra stor ingång genom den höga muren som omger Skånegården ...

De stora rummen där man förr umgicks på hotellet finns också kvar, liksom tavlor från en svunnen tid och en mycket, mycket, mycket lång soffa ... som var alldeles lagom lång för kung Gustav V att ligga och vila sig i.
Ja, och kungens säng finns också kvar. Även den speciallång (fast den står inte framme) och när en väldigt lång tennisspelare från Italien skulle tävla under tennisveckorna, så plockades den sängen fram och kom till användning igen.

Räddade naturen

Förutom att ha lagt grunden till Båstads turistnäring, så var Ludvig Nobel även intresserad av kultur, natur och fornminnen, och ett av hans många uppdrag var att vara ordförande i Bjäre härads hembygdsförening, som bildades 1929. Han var också styrelseledamot i Svenska Naturskyddsföreningen. Uppdrag som inte direkt hade med ekonomisk vinning att göra, utan med helt andra värden.

Värden som ligger i tiden idag. Ludvig Nobel var helt klart en man som var före sin tid ... men utan hans tid hade vår tid förmodligen sett helt annorlunda ut. Vem vet, golfbanorna i Båstad kanske fortfarande hade varit "under konstruktion"?!

Skyddade Sveriges mest berömda filmområde någonsin ...

Ludvig Nobel såg föresten också till att Hovs Hallar blev skyddat område --- det natursköna området som Ingmar Bergman sedermera använde i Det sjunde inseglet och Vargtimmen ... Idag går det filmkryssningar dit med Väderötrafiken --- och det är Språkguiden Ingrid som guidar på kryssningarna.
En riktigt magnifik upplevelse! Hovs Hallar har sedan dess blivit internationellt k-märkt filmområde.

En vandring i Nobels fotspår tillsammans med Språkguiden Ingrid är också varmt att rekommendera --- enbart besöket på Skånegården är värt vandringen, och sedan får man så mycket mer på köpet! Bland annat så får man promenera runt inne på Skånegården, beundra de fina rummen och tavlorna och trädgårdarna och den märkliga arkitekturen (hela Skånegården är nedgrävd och gården och trädgårdarna ligger långt under markytan!). Dessutom får man höra Nobel-släktens okända historia och uppleva en riktigt dramatisk berättelse --- som handlar om han som en gång var känd som Båstads-Kungen!

Bildspel från Ludvig Nobels Båstad:

 Vilken fin 60-års present!
Ludvig Nobel fick en relief av Carl Eldh i 60-års present av Båstad-borna, som ett tecken på deras uppskattning.

Skånegården med Kungsporten är ett känt arv från Ludvig Nobels tid.

  Ludvig Nobel var förtjust i tegel och de mönster man kunde göra med tegelstenar.

 Skånegården. Notera den bruna flaggstången.

 Kungsporten.


Det berömda Strand finns idag bara kvar på målningar.  Kulturarvet blev nedbränt av brandkåren.
Som en övning. Ingen Ludvig Nobel fanns längre och kunde stoppa moderniseringshetsen ...

 Mariakyrkan i Båstad.

Orgeln i Mariakyrkan - räddad av Ludvig Nobel.

  Ludvig Nobels Tennisstadion och Språkguiden Ingrid Persson Skoog.

Tennisveckorna är ett levande kulturarv efter Ludvig Nobel.

Några kommentarer:

Märta Måås-mattorna hade säkert funnits. Hennes produktion var ju redan igång i Vittsjö när hon träffade Ludvig. Däremot hade mattorna aldrig börjat produceras här i Båstad om inte Ludvig Nobel hade övertalat henne att starta företag här.

Det var inte bara förr i tiden som familjen Nobel återanvände namnen. Ena barnbarnet heter Robert Nobel. Det finns ett barnbarnsbarn som heter Ludvig Nobel. Känner ju inte till vad hela den yngsta generationen har för namn, men det kan nog finnas fler exempel.

Alla i familjen Nobel hade inte näsa för affärer (Immanuel var en duktig uppfinnare men inte alls lika skicklig affärsman). Alla blev därför inte stenrika. Flera eller många.

Norrviken låg inte långt från Norrköping.

MMF-jubileet gäller starten av företaget (1919 - 2019)

Kammarmusikfestivalens öppningskonsert är i Mariakyrkan varje år, men inte just i vapenhuset vid 1700-talsorgeln. Konserten jag talade om är alltid i slutet av sommaren. Ett litet, stämningsfullt inslag i sommarens konsertprogram.

Ludvig fick en porträttrelief gjord av Carl Eldh, av ortsbor och vänner (alltså folk från annat håll)

Vi brukar säga Kungaporten.

Tror inte att den långa sängen finns kvar, men den stod kvar på Skånegården hela eller åtminstone delar av tiden då Skånegården var hotell, alltså efter Gustaf V:s död.

Vet inte om ordet nedgrävd är helt tydligt. Man grävde ur tomten för att inte Skånegården skulle bli så dominerande.

Angående Strand så blev restaurangen nedmonterad. När endast stommen återstod fick brandkåren sätta eld på denna under en övning.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.