Felicity Jones lyser i rollen som Ruth Bader Ginsberg.
Manus: Daniel Stiepleman
Medverkande: Felicity Jones, Armie Hammer, Justin Theroux, Sam Waterston, Kathy Bates m.fl.
Land: USA, 2018
Distribution: Nordisk Film
Du ska inte tro att det blir sommar, i fall inte någon sätter fart ...
Du ska inte tro att det blir någon förändring, i fäll inte någon sätter fart. Ordentligt!
Det var vad Ruth Bader Ginsberg insåg.
Att stå med mössan i hand och tacka och niga för småsmulor håller inte.
En kvinna bland män hade premiär på internationella kvinnodagen. Det här är en smart och tänkvärd biopic som levereras med en stor dos humor och rapp och rolig dialog.
Ruth Bader Ginsberg är idag känd som kvinnan som fick igenom att könsdiskriminering --- eller diskriminering över huvud taget --- inte skulle vara lagligt. Visst, diskriminering förekommer fortfarande, vita heterosexuella män är fortfarande normen och så vidare ... MEN tidigare var diskrimineringen till och med understödd av lagen! Det var lagligt och helt rätt att diskriminera! Och det är den inte längre!
Felicity Jones gör huvudrollen, men hennes man spelad av Armie Hammer är en lika stor jämställdhets- och jämlikhetskämpe, och en av de tidiga föregångarna för "saken" spelas av veteranen Kathy Bates.
En underbar skådespelerska. och det är sällan man ser henne nu för tiden. Män i samma ålder däremot ...
Men nu skulle vi prata om denna biopic och om Ruth Bader Ginsbergs liv, inte om att diskriminering fortfarande finns och att detta märks väldigt tydligt, bland annat i Hollywoodfilmer (äldre män är det gott om, kvinnor som ser ut att vara äldre än 14 år är det ont om ...).
Ruth går i täten och får ta smällarna --- men idag är inget av vad hon säger kontroversiellt. Men betänk att hon slåss mot 100 års precendent!
Hennes idol (hon som spelas av Kathy Bates) lyckades inte sätta ett nytt precedens med ett fall som innehåller sex, otrohet och mord, MEN Ruth Bader Ginsberg lyckas med ett fall som handlar om något (för media) så osexigt som SKATTER.
Det finns också en viss ironi i att fallet handlar om en man som bör få ett skatteavdrag som han nekas, och om han hade varit kvinna hade han fått skatteavdraget automatiskt. Så det första fallet som går igenom när det gäller könsdiskriminering handlar om en man, som blivit felbehandlad.
Det finns också en väldigt rolig monolog i filmen som levereras av Ruths man, och som handlar om det svenska skattesystemet. Med den sensmoralen: Man kan tvinga folk att betala högre skatt genom att sambeskatta gifta par --- men man kan inte tvinga par att gifta sig!
Så lagar formar faktiskt ett land och folks beteendemönster.
Men borde det inte vara tvärtom --- att folket formar lagarna?
Avslutningsvis dyker Ruth Bader Ginsberg upp i en cameo som sig själv.
Heja coolaste tanten!
Biopubliken levererar spontant en applåd. Hade det varit teater hade Ruth fått flera inropningar!
Fotnot: Ruth Bader Ginsberg var en pionjär --- och en av de första kvinnor som fick en juristexamen från Harvard. (De var åtta som fick börja studera på Harvard under samma år --- det var ett "experiment").
Regissören Mimi Leder är själv en pionjär --- hon var den första kvinna som gick ut som examinerad filmare från AFI Conservatory.
BG
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.