torsdag 30 november 2017

Österlens gamla rosor - Praktverk att bli förälskad i

Tusenbladare - Josephine Bonapartes favorit. Foto Mia Gröndahl.

Österlens gamla rosor - Praktverk att bli förälskad i!

Mia Gröndahl
Österlens gamla rosor
ISBN: 9789163908224
Gröndahl & Rietz

Kan man bli blixtförälskad i en bok? Kärlek vid första ögonkastet? Österlens gamla rosor är en bok som är så vacker, så omsorgsfullt formgiven och så intressant att läsa ... blixtförälskelse är bara förnamnet!

Hela boken andas kärlek och förståelse och kunskap, och här återupprättas de gamla, doftande rosensorternas heder. Mia Gröndahl är kunnig trädgårdsentusiast, skarpsynt fotograf och kulturforskare, allt i ett paket.

Dofterna som försvann

Rosorna kan ses som symbol för trender i vårt samhälle i stort - vi vill alltid ha nytt, men är det nya verkligen bättre än det gamla? Först när det gamla håller på att försvinna, blir det värdefullt igen, och ska räddas för eftervärlden. För vad vore en värld utan doftande rosor?

Boken är inte bara ett porrätt av många olika rosor, utan även av många olika människor, entusiaster som sparat på och vårdat och räddat de gamla österlenska sorterna. Någon har till och med försäljning av de äkta gamla rosorna, och när man läser den här boken inser man hur många rotskott man skulle vilja peta ner i sin egen trädgård, hur många sorter som saknas. Rosmänniskor är ofta generösa människor och delar med sig både av rosor och kunskap och sina historier.
Det vackraste i en trädgård - och mest väldoftande - är ofta gammaldags rosor. 
Men det intressantaste i en trädgård är många gånger människan som tar hand om den.

Tio år med forskning om rosornas arv

Länge var de gamla rosorna på Österlen bortglömda. De trängdes ut ur rabatterna när moderniseringen av trädgårdarna tog fart efter andra världskriget. De gamla rosorna ersattes med moderna rosor, ibland vackra, men ofta med ett konstlat, stelt utseende ... och den gamla tidens doftande rosensomrar var ett minne blott. Mia Gröndahl  började forska i det gamla rosarvet för mer än tio år sedan. Många spännande och intressanta historier finns kring rosorna, var de kom ifrån och vad de har för förhållande till människorna som älskat och vårdat dem under generationer. Gammaldags rosor kan bli mycket gamla.

Här presenteras grundligt och uttömmande ett femtiotal av de klassiska gamla rosorna. Fotona ... man blir lyrisk bara av att se dem, och ibland kan man svära på att boken doftar som en gammaldags trädgård mitt under högsommaren och man kan riktigt höra bina surra omkring ... Ja, pollinerare föredrar också gammaldags, doftande blommor, framför de nya, konstlade arterna.

Gul dröm räddad av roshjälte

Här porträtteras rosor med "Österlensnamn" som Tant Almas, Änkeprostinnans, Skeppar Henrikssons, Hovrättsnotariens, Kustridaren Great Western, men också rosen med det föga poetiska namnet Dassarosen. Denna ros har inte fått sitt namn efter hur den luktar, utan efter var den brukar växa, vid gamla utedass, och den gillar rikligt med gödsel ...  Det "vanliga" namnet för Dassarosen är Alba maxima. Alltså: stor, vit ros.

Den gula rosen Le Rêve stod centralt placerad i Simrishamn och kallas därför för Simrishamnsrosen. När det nya rådhuset skulle byggas, höll den gula drömmen på att hamna på soptippen, men den räddades i sista stund av en lokal rosenälskare och rosräddarhjälte som bar hem rosen till den egna täppan. 

Den vackra rosa Tusenbladaren --- har den verkligen tusen blad? Den ser ut att vara gjord av det tunnaste siden! Den var Anna Kristina Torsdotters favorit. Men den var även den franska kejsarinnan Josephine Bonapartes favorit. Rosen, som har anor från 1800-talet, blommar än idag med sina tusen blad.

Fritjof Nilsson Piraten, känd svensk författare, var också en stor trädgårdsentusiast och rosfantast. Han stormtrivdes i rosbyn Kivik, och konstaterade på 1930-talet förnöjt att rosorna blommade ända in i december, till och med på juldagen!

Härdiga rosor skänker stor glädje till de människor som älskar dem.

Alla rosorna har sin historia, som berättas i ord och bild. 


Rospoesi från Österlen.
Beskåda rosorna på plats

Materialet till denna bok har samlats in under en lång tid då Mia själv har varit en av eldsjälarna för att spåra och bevara Österlens hortikulturella arv. 

Vill du se rosorna i verkligheten? Besök då Österlens trädgårdsrunda eller Rosentorget i Simrishamn eller Mias egen trädgård. Under tjugo har har en underbar trädgård skapats av Mia, där många "hitterosor" från Österlen har funnit ett hem, och rosorna spelar självklart huvudrollen i den tiotusen kvadratmeter stora, parklikande trädgården. Författaren Mia Gröndahl är också en av pionjärerna bakom Österlensrosor och Rosentorget. I den egna trädgården, Killahusets trädgård i Mälarhusen, finns tusentals rosor som blommar varje sommar. Mia har guidade visningar i sin trädgård två gånger i veckan under sommaren, men även annars brukar besökare vara välkomna in i den vackra och väldoftande trädgården. Mia har en bakgrund som frilandsjournalist, och har bott bland annat  i Jerusalem och Egypten i ett tjugotal år, så även många utländska och exotiska  rosor finns representerade i hennes trädgård, förutom samlingen med klassiska, gammaldags Österlensrosor.

Fakta, anekdoter och bygdehistoria i rörande rosenresa

I boken Österlens gamla rosor blandas fakta och anekdoter, de vackraste fotona och bygdehistoria. Vi reser i historien i rosornas sällskap, och ser hur de genom århundraden blivit älskade av alla möjliga människor. 

Det här är givetvis en "måste ha" bok för alla som älskar rosor, men även för folk som är intresserade av kulturhistoria. En växt betyder så mycket.
 
Peter Beale – den store trädgårdslegendaren som systematiserat hela rossläktet – börjar sitt kapitel om moderna rosor med årtalet 1867. Många av de rosor som räknas upp i här i boken Österlens gamla rosor tillhör de riktigt gamla sorterna, dokumenterade från 1600-talet och framåt.

Mia Gröndahl förtjänar också status som trädgårdslegendar, i och med den här boken!

Nominerad till Årets trädgårdsbok

Boken är mycket välförtjänt nominerad till priset Årets trädgårdsbok. Utgivare är förlaget Gröndahl & Rietz och boken finns att beställa direkt från förlaget och från Bokus. 

Boken är så vacker att man med fördel kan ha den som "coffe table book". Eller bredvid en vas med säsongens blommor. Men det här är ingen "bilderbok" som så många andra trädgårdsböcker idag.

Hela boken andas "gediget arbete" och är ett unikt dokument om en bygd, såväl som ett unikt dokument om älskade gammaldags rosor. De rosor som nu fått en revival, de som nu "alla" vill ha. 

Det finns en dikt om att rosor i ett sprucket krus ändå alltid är rosor ... men är rosor utan doft ändå rosor? Det är därför de gammaldags rosorna kommer tillbaka. Nutida forskning visar hur viktigt det är med doftminnen, och att rädda rosorna är också ett sätt att rädda våra minnen, vår kultur och oss själva.

Följ med på rosenvandring i hundra år ...

Så följ med på vandring och beundra och begrunda rosorna som planterades i bondens allmogeträdgård och i byarnas och fiskelägenas täppor för mer än hundra år sedan. Vackra, härdiga och tåliga rosor som överlevt till våra dagar.

Primadonnor som man jämt måste krusa är inte alltid de vackraste rosorna. Man kan också beundra de som överlevt i över hundra år - i verklighetens motsvarighet till spruckna krus.

Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.