Ny 7 mars 2017
- Mode kommer och går, stil består
Utsökt i Florens
ISBN: 9789173318327
Carlsson Bokförlag
I den nya actionfilmen "Inferno" av den Oscarsbelönade regissören Ron Howard spelas den mest imponerande rollen av staden Florens. I extramaterialet kan man se hur kändisregissören Howard är totalt starstruck - av mötet med Florens! Favoritskådespelaren Tom Hanks uppvisar en liknande reaktion. Florens är den stad som gav upphov till det som kallas Stendahls syndrom - staden är så vacker att man kan tappa fattningen, man kan tappa alla ord. (Detta hände dock inte Tom Hanks, han pratar på non-stop i filmen, i sin roll som professor).
Florens har "Je ne sais quoi"
En italiensk poet, Torquato Tasso, myntade uttrycket "Je ne sais quoi" under senrenässansen för att beskriva något som egentligen är för vackert, för imponerande för att beskrivas med ord. Något som ger en enorm sinnesrörelse. Egentligen borde Stendahls syndrom kanske kallas Tassos syndrom? Tasso var först med att sätta ord på det som man egentligen inte kan sätta ord på. "Je ne sais quoi" är något som Florens har i överflöd.
Men författaren Karla Werner har ändå försökt sätta ord på det. Och ingen är väl bättre lämpad än hon för det här uppdraget? Hon ger sig ut i dagens Florens och ett citat som förtjänar att bli ett bevingat citat: "Det är bara det moderna som kan bli omodernt". Stil och mode är inte samma sak. Det Florens har, det är stil. Det är inte en slump att Florens har varit en av världens vackraste städer ända sedan renässansen. Det är inte en slump att de rika och vackra och stilmedvetna fortfarande åker till Florens för att shoppa loss. Det är inte en slump att Florens fortfarande håller stilen.
Samspelet mellan människa och arkitektur
Många av grundförutsättningarna för den florentinska renässansen lever vidare än idag. Att en guldsmed låg bakom konstruktionen av den storslagna kupolen på katedralen - symbolen för stadens storhet - var inget tillfällighet.
Konsthantverkare, konstnärer och arkitekter har genom århundradena präglat Florens. Textilier, smycken, skulptur, glas med mera utgör ett levande kulturellt arv. Månghundraåriga företag lever och traderar sina metoder. Arvet från renässansen lever och är verksamt i allra högsta grad.
Karla Werner är etnolog och har särskilt intresserat sig för samspelet mellan människa och arkitektur och hon har tidigare skrivit bland annat "Staden som livsrum" och "Gamla murar, cypresser och mobiler - en by i Toscana" och det märks att hon kan, och älskar, sitt Italien när man läser vad hon skriver. Steget är inte så långt från en gammal by i Toscana till det moderna Florens.
"Utsökt i Florens" är på många sätt en utsökt bok! Här finns många intressanta möten med de människor som lever och verkar i Florens idag.
Belinda Graham
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.