lördag 19 november 2016

FILM: X-men Apocalypse - En trilogi avslutas



I antikens Egypten finns tidernas första mutant. En Sabah Nur (spelad av Oscar Isaac) hyllas som en gud, tills han blir förrådd på ett cinematiskt spektakulärt sätt, och begravs levande. Flera tusen år senare vaknar den gamle mutanten upp, blir missnöjd med hur världen ser ut och tar sitt mutant-superskurksnamn: Apocalypse.

Nästa film i X-men universum ska bli en Wolverine-film med namnet Logan.

 X-men: Apocalypse

Regissör: 
Regi: Bryan Singer

Skådespelare: 
Medverkande: James McAvoy, Rose Byrne, Jennifer Lawrence, Michael Fassbender, Evan Peters, m fl

Land, år: 
USA, 2016

Fox-Paramount

En individs val kan påverka hela världens framtid

Genom filmens förtexter åker vi med i en snygg, datoranimerad kameraåkning som blixtsnabbt för oss genom världshistorien från Nildalen 3 600 år före Kristus till Ohio 1983. Det har blivit 1980-tal i det nya X-men universumet.
Nya superkrafter och nya hjältar
Ny X-men film. Nya skurkar. Nya superkrafter. Nya hjältar. Eller rättare sagt: gamla hjältar som spelas av nya, yngre förmågor. Främst glänser Sophie Turner, känd från Game of Thrones, som Jean Gray.
Det här är den tredje filmen som lanserar nya, yngre versioner av X-men. Den tredje filmen i den nya, unga trilogin med James McAvoy som Professor X och Jennifer Lawrence som Mystique.
Men ordningen i X-men universum är inte alltid lätt att förklara, speciellt inte för nytillkomna tittare. För att riktigt uppskatta X-men: Apocalypse bör man ha sett de två delarna i trilogin som mestadels utspelar sig innan denna film, alltså på 1960- och 1970-talen, och även den ursprungliga trilogin som kom ut under (och utspelar sig under) 2000-talet.
Uppföljare till tre olika filmer
Den förra X-men filmen, Days of Future Past (2014), var något så avancerat som en uppföljare till tre olika X-men-föregångare och handlingen hoppade snabbt mellan år 2023 och år 1973
Karaktären Logan/Wolverine (spelad av Hugh Jackman) åker från 2023 till 1973 för att rädda världen och mutanternas framtid. Det ska göras genom att han, tillsammans med bland andra Professor X, måste övertala Mystique till att inte döda en skum typ som i sin tur dödat en massa mutanter ... Det är ovanligt med "blockbuster action" där filmens klimax är att någon lägger ner en pistol och inte dödar boven i dramat.
Men i och med Mystiques val, att inte döda, blir det en ny framtid. En ljusare framtid för världen och människorna och mutanterna?!
Räddar Presidenten och får hjältestatus
Mystique lyckas i alla fall rädda Presidenten när hon ändå är igång (President Nixon alltså --- men det gick ju inte så bra för honom i alla fall!) och hon blir en stor hjälte över hela världen. Både bland människor och mutanter.
Eftersom Mystique inte trivs med hjälterollen undviker hon i denna nya film, X-men: Apocalypse, sin blåa, kända form så långt som möjligt.
Det har sina fördelar. Den Oscarsbelönade skådespelerskan Jennifer Lawrence får utnyttja sitt eget utseende och sin mimik, små skiftningar i sitt ansikte och sina ögon, för att visa känslor och tankar. Något hon inte av klarar av när hon är täckt i blått och har gula, ödleliknande ögon.
Filmen X-men: Apocalypse blir till något av Mystiques historia. Det här är hennes historia om hur en hjälte, om än en ofrivillig sådan, föds.
Hur en (ofrivillig) hjälte skapas
Hela trilogin med de nya X-men filmerna kan ses som Mystiques "origin story". Hon har en intressant story arc där hon börjar på Charles Xaviers sida (innan han blir känd som Professor X), går över till Magnetos sida, är sedan sin egen ett tag, utan att välja sida, och slutar med att gå tillbaka till Charles. För att hon vill det. Inte för att Charles manipulerar henne, eller för att det någonsin finns en kärlekshistoria mellan dem. Mystique är befriande osentimental i sina relationer, speciellt för en amerikansk film --- hon har haft Hank som pojkvän och Magneto som pojkvän och hon har inget emot att gå tillbaka till Hank för att be honom rädda Magneto, medan hon själv inte verkar vara intresserad av någon av dem. Mystique är sin egen. Ännu mer sin egen än tjejen som är Jennifer Lawrences andra paradroll, Katniss Everdeen i The Hunger Games.
The Four Horsemen
Superskurk-mutanten Apocalypse hotar att förgöra hela världen, och han värvar fyra mutanter, "the Four Horsemen of the Apocalypse", att följa honom. (Inga hästar ingår dock i paketet, så artistnamnet på de fyra förgörarna är ganska obegripligt).
Apocalypse själv ser mest av allt ut som Il Commendatore i operan Don Giovanni eller en Kabuki docka --- alltså mer teatralisk än skrämmande. Han får inte mycket till personlighet eller personlig historia, vilket är lite förvånande i ett universum där filmskaparna är så noga med att ge nästan varje birollsperson en komplex bakgrundshistoria.
Men till viss del går det ändå att förstå Apocalypse och hans avsmak för den värld som han vaknat upp i. 1980-talet var "greed is good" årtiondet. Kapprustning, överkonsumtion, Coca-Cola, TV-reklam, Kalla kriget, kärnvapen ... 1980-talet gör inget gott intryck på den gamle mutanten.
Går det att lära människorna en läxa?
Apocalypse börjar med att lära människorna en läxa genom att förstöra alla deras kärnvapen. Alla åker rätt ut i rymden och försvinner. Detta kan ju ses som en god handling. I alla fall om man är för nedrustning. Människorna förstör världen. Det måste upphöra!
Men sedan bestämmer sig Apocalypse för att själv förstöra världen. Med hjälp av Magneto som svävar runt i en bubbla, likt den goda fén Glinda the Good i The Wizard of Oz. Det hela ser lite fånigt ut, och går otroligt långsamt. Speciellt jämfört med hur fort det hade gått om Apocalypse hade använt sig av människornas alla vapen, som han kunde manipulera. Men Apocalypse är kanske mot kärnkraft? Och för mutant-kraft?
En kraft som Apocalypse inte har, men vill ha, är Professor X förmåga att gå in i folks huvuden. Läsa och påverka folks tankar.
Professor X svävar alltså i livsfara. Hans vänner och bästa elever, CIA-agenten Moira och mutanterna Hank, Mystique, Scott, Nightcrawler och Jean Gray, måste tillsammans med nytillskottet Quicksilver göra sitt yttersta för att rädda honom. Och världen.
Man kan egentligen ifrågasätta hur bra Professor X är som rektor. Skolan sprängs i luften med jämna mellanrum i de olika filmerna, och det är hög dödlighet bland eleverna. Hank är den enda av eleverna som överlevt från "ettan" i trilogin och skolan, som ska vara "a safe place for mutants" har sprängts i luften två gånger under de senaste tre filmerna. Den enda skola som har lika hög dödlighet är Harry Potters Hogwarts och Albus Dumbledore är förmodligen den enda rektorn som kan tävla med Professor X om titeln mest vårdslösa rektor, där skolbarn hela tiden ska slåss mot onda makter med livet som insats. Hade det inte varit för Quicksilvers uppdykande hade alla mutant-barnen strukit med den här gången, i den senaste explosionen. Skolan verkar inte precis som någon säker plats, med tanke på hur många skurkar den drar till sig, och hur ofta den flyger i luften.
Kostymdrama med massor av nostalgi
De första X-men filmerna kom ut på 2000-talet och utspelade sig under sin samtid. Nu har actionfilmerna med X-men blivit till ett slags kostymdrama med massor av nostalgi.
1980-tals nostalgin genomsyrar hela X-men: Apocalypse. Frisyrerna, kläderna, axelvaddarna, färgerna, musiken ... Mest notabelt Metallicas "The Four Horsemen" (en låt som passar mycket bra till filmens antagonister) och Eurythmics "Sweet Dreams". Mer musiknostalgi: filmens mest underhållande karaktär Quicksilver är iklädd en Rush T-shirt --- vilket passar perfekt ihop med hans övernaturligt snabba karaktär. Quicksilver räddar alla elever, guldfiskar och en hund innan en explosion i skolan har hunnit explodera klart. (Det är mycket viktigt att rädda hunden i en amerikansk actionfilm, speciellt om det är en familjefilm).
Quicksilvers scen tar ungefär två minuter av filmen, scenen tog över en och en halv månad att spela in. Evan Peters är ett fynd som Quicksilver, och liksom i Days of Future Past har han fått den absolut bästa scenen. Att komma som räddaren i nöden till tonerna av "Sweet Dreams" och samtidigt utför bragden med humor och lekfullhet är kronan på verket.
Förändras något, egentligen?
Tidsresor har varit på tapeten både i Harry Potter universum och i X-men universum. I den senaste Harry Potter (Harry Potter och det fördömda barnet) förändrades ingenting efter 376 sidor av onödiga tidsresor.
Tidsresandet i X-men ligger i den förra filmen, men fick det egentligen några märkbara, långtgående effekter?
När filmen X-men: Apocalypse är slut inser man att inte mycket har förändrats. Människorna skaffar sig nya vapen. De klarar så bra av att förstöra världen själva, utan Apocalypse.
Professor X och Magneto är fortfarande på olika sidor, ett slags "best frenemies" istället för "best friends". Det kommer fortfarande att finnas två olika läger för mutanter, "goda" och "onda", eller rättare sagt: the X-men och the Brotherhood. Professor X-gänget och Magneto-gänget.
Logan/Wolverine har inte kommit undan sitt öde, han har blivit förvandlad till Weapon X och fått adamantium skelett även i den här tidslinjen av historien. Hugh Jackmans gästspel i denna film är förresten briljant. Wolverine blir en bokstavlig "gubben-i-lådan" överraskning. Slutet av scenen blir samtidigt till startskottet för den romantiska triangeln mellan Scott, Jean Gray och Wolverine som man vet ska komma (om man sett se tidigare filmerna i serien, alltså de som utspelar sig senare, på 2000-talet).
Gav allt besvär med tidsresande i förra filmen något bestående resultat alls? När så mycket blir precis likadant som innan?

Det enda som förändrats är Mystique. Hon är på den goda sidan nu, och tränar Professor X soldater, "the X-men". Förra gången, innan tidsresandet, var hon på den onda sidan, en riktig femme fatale, Magnetos högra hand och en mutant som dödade folk på löpande band.
Att Mystique bytt sida ska alltså räcka för att det ska bli en ljus framtid för mutanterna och för världen.
Då gav i alla fall tidsresandet i förra filmen någonting: det räcker att en individ byter sida (och övertygelse) för att hela världen och alla mutanter ska räddas.
Det är ett ganska hoppfullt budskap!
Nästa film i X-men universum ska bli en Wolverine-film med namnet Logan. Den kommer ut 2017 och ska bli den sista med Hugh Jackman som Wolverine. Han är den ende som varit med i alla X-men filmer. Bryan Singer och hans medarbetare har också lovat en uppföljare till X-men: Apocalypse (även om denna trilogi nu är fullbordad) som ska utspela sig på 1990-talet. Mer nostalgi och kostymdrama alltså!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.