tisdag 26 april 2016

FILM: Carol - den vackraste kärlekssagan sedan Casablanca



Det slår gnistor mellan Cate och Rooney
 
Vissa filmer är så bra att de tar andan från en och man vill se dem om och om igen och leva kvar i den filmvärlden.
 
Carol är en sådan film. Cate Blanchett är utsökt bra. Det är hon alltid föresten, men här går hon upp i en turbodivision med extra mycket allt som alltid gör Cate så bra. Det är omöjligt att inte bli förälskad i Cate Blanchett. Oavsett läggning.
 
I Todd Haynes förra film spelade hon Bob Dylan. Mycket porträttlikt. Cate har en androgyn karaktär samtidigt som hon är superkvinnlig och det är en del av hennes charm och utstråling.
 
När Cate Blanchett i rollen som Carol skrider in i Therese Belivets liv förstår man att Therese faller pladask. Vem skulle inte göra det?
 
Men denna “fucking Åmål” historia utspelar sig under 1950-talet i USA
Där alla skulle vara i konservativa familjer. Allt avvikande var misstänkt.
 
Det finns gott om hinder i vägen för Carol och Therese - ändå väljer de att satsa helhjärtat på den stora kärleken. Therese har en pojkvän som blir sur. Carol har en man, som hon håller på att skilja sig från, som blir ännu surare. Han hyr en privatdetektiv för att fotografera och banda de två kvinnorna och gör allt för att smutskasta Carol och se till att hon aldrig kommer att se deras gemensamma dotter igen … om hon inte ger upp Therese och går tillbaka till honom, det vill säga.
 
Carol är baserad på en roman av Patricia Highsmith. Första gången gavs den ut under namnet The Price of Salt och under pseudonym, andra gången gavs den ut under titeln Carol och under Ptricia Highsmiths riktiga namn.
 
Carol är den enda Patricia Highsmith roman som inte handlar om mord. Främlingar på tåg (filmad av Hitchcock) The talented Mr Ripley - filmad otaliga gånger med olika Ripleys i huvudrollen … mordiska triangeldramer … hon har verkligen gått på djupet in i det kriminella psyket. Men Highsmith går också lika noggrant på djupet när det gäller det förälskade psyket och det gör Carol till en lika spännande thriller som någon av Highsmiths deckare. Dessutom: homosexualitet sågs som ett brott eller något sjukligt förr i tiden. Idag skulle väl ingen hindra sin flickvän eller fru från att sticka iväg med en annan kvinna, ingen man skulle väl känna sig sårad och hämnas efter det, för vi lever idag i moderna jämställda tider. Eller?
 
Carol känns fortfarande aktuell. Utvecklingen har tyvärr inte gått så mycket framåt.
 
Filmen i sig är utsökt vackert gjord, och välspelad, att se den känns som att promenera omkring i 50-tals fotografier, lagom gryniga och dunkelt upplysta. Cate Blanchetts kläder, skor och hattar i filmen gör att man vill att modet ska komma tillbaka. Rooney Mara är också en av vår tids bästa skådespelerskor - en riktig kameleont som förändrar sig så mycket från roll till roll, vare sig hon är Erica som pluggar på Boston University i The Social Network eller Lisbeth Salander på hämnarstrået i Sverige. Men det här är helt klart hennes bästa roll hitintills. Hon har gått upp i en högre division, och där hör hon hemma för att spela.
 
Carol är en helt magisk filmupplevelse och et underbart sätt att ta hand om Patricia Highsmiths arv. Hennes viktigaste bok har fortfarande väldigt mycket att säga om hur människor beter sig.
 
Regi: Todd Haynes
Titel: Carol
Medverkande: Cate Blanchett, Rooney Mara, Sarah Paulson, Jake Lacey, Kyle Chandler m.fl.
USA, 2015
Scanbox Vision

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.