söndag 13 december 2015

Vackert, vemodigt, roligt och spännande i Sveriges äldsta sagosamling


Vackert, vemodigt, roligt och spännande i Sveriges äldsta sagosamling

Bland tomtar och troll har i hela 107 år tagit oss med på spännande äventyr i sagornas världFörfattare: Inger Edelfeldt, Ulf Stark, Peter Madsen, Cyrus Granér, Ylva Karlsson, Ellen Lundberg-Nyblom, Johanna Nilsson
Bland tomtar och troll 107 årIllustrationer: John Bauer, Einar Norelius, Inger Edelfeldt, Peter Madsen Katarina Strömgård, Per Gustavsson, Joanna Hellgren
Semic
Sveriges äldsta sagosamling fyller 107 år i år. Bland tomtar och troll är en klassisk sagosamling som hör julen till, där man kan vara säker på hög konstnärlig kvalitet både när det gäller text och bilder.
Som alltid finns här både nya och gamla bekantskaper. De klassiska illustratörerna är John Bauer och Einar Norelius. Cyrus Granérs Sagan om fiskaren Sikur och trollnätet är illustrerad av John Bauer. Troll med jugendstuk är ett måste för att minnas ursprunget i Bland tomtar och troll!
Det gamla kastanjeträdets saga av Ellen Lundberg-Nyblom har de färgglada, naturromantiska illustrationerna som är typiska för Einar Norelius. Naturen är besjälad. Att skildra tidens gång genom ett kastanjeträds minnen (den typen av träd blir ju mycket äldre än människor) är en genial idé!
De moderna berättelserna i årets utgåva är Fjäderpennan av Ulf Stark, illustrerad av Joanna Hellgren, Syster torn och Syster skugga av Johanna Nilsson, illustrationer av Per Gustavsson, Mästerkatten, text och illustrationer av Peter Madsen, I Monicas trädgård av Ylva Karsson, illustrerad av Katarina Strömgård och Sagan om Apsson, text och illustrationer av Inger Edelfeldt.
Samlingen heter Bland tomtar och troll, men i år finns det åter igen inte en enda tomte med i sagosamlingen. På det hela taget är det ont om paranormala inslag i de moderna berättelserna för barn. Men Ulf Starks huvudperson drömmer i alla fall om troll och sagan har en fin sensmoral om att det viktigaste är inte att skriva fint utan att ha fantasi om man ska bli författare och underförstått: den lille pojken med blå bläckfläckar över hela ansiktet kommer att växa upp och bli författare (och kanske skriva med kulspetspenna eller på skrivmaskin?). Sagan om Apsson har de moderna trollen med: utomjordingarna! Dessutom ser gosedjuret Apsson lite trolliknande ut. Mästerkatten är den allra roligaste sagan i hela sagosamlingen, och om man någon gång tvivlat på att tjejer i gamla sagor inte var tillräckligt mycket “girlpower” kan man bara läsa Mästerkatten. Huvudpersonen i Mästerkatten är en förtrollad prinsessa som själv dödar trollkarlen som förtrollat henne (hon lurar listigt honom till att förvandla sig till en mus, och äter sedan upp honom) och som dessutom själv väljer sin partner: en fattig mjölnarson, den tredje i syskonskaran, som hon marknadsför som den rike markisen av Carabas. Och vips, så blir han markisen av Carabas! Om Mästerkatten hade ett soundtrack skulle det vara “These boots are made for walking …” och katten promenerar rätt över alla som kan bjuda något motstånd.
För ingen vågar säga emot en talande katt!
Den vackraste sagan är I Monicas trädgård. Den är också lite vemodig, och handlar om mörkret i en trädgård som förvandlas från hotfullt mörker till vänligt mörker. Trädgården med sitt mörker har också en fin hemlighet: en liten enhörning som delar sitt mjölkfat med en igelkott.
Bland tomtar och troll har det vackra, det vemodiga, det spännande och det roliga allt sammans inbundet i en enda vacker volym. Boken andas så mycket jul, och understryker dessutom vilken hög konstnärlig klass som den svenska barnboken håller. Man vill bara krypa upp med den här boken i en lagom upplyst hörna, och omges av vänligt mörker och sagofigurer med jugendarv.

Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.