Efterlängtad novellsamling med blod, svett och tomtar!
Författare: Arne Dahl, Åke Edwardson, Emil Fredholm, Inger Frimansson, Amanda Hellberg, Katarina Mazetti, Håkan Nesser Kristina Ohlsson, Johan Theorin
Mord på julnatten
Semic
Är glaset halvfullt eller utspillt? |
I år fanns det tyvärr inga tomtar med i Bland tomtar och troll. Tomten har tydligen flyttat till novellsamlingen Mord på Julnatten och blivit ond, riktigt ond. (Det verkar som om varken troll eller människor har mycket att sätta emot här.)
Novellsamlingar är i sig en underbar läsning under hösten och vintern. Finns det inte tillräckligt med energi att engagera sig i en tegelstenstjock roman så finns det tillräckligt med energi för att mysa med en novell. Vare sig de är i Bland tomtar och troll eller i Mord på julnatten.
De bästsäljande deckarna idag verkar bli tjockare och tjockare. Som om en genre som i forna dagar skällts för lättviktig ska ta revansch med att producera de idag tyngsta böckerna. Bokstavligt talat.
Men det är en konst att hålla något kort, att bygga upp spänning i ett litet format och göra en oväntad vändning alldeles på slutet.
De flesta av deckarförfattarna i Mord på julnatten klarar just detta: att presentera mycket spänning på få sidor. Deckare, skräck, paranormala inslag, en del humor och mycket blodspillan samsas i de olika novellerna.
Mord på julnatten inleds med hemvändarnatt av Amanda Hellberg, känd för deckarna med Maja Grå i huvudrollen. Maja Grå eller Steve King eller någon ur deras Oxford universum är inte med här - det är en mycket mindre färgstark karaktär vi får följa i en mycket mindre färgstark miljö.Huvudperson är hemvändaren Pontus - en sådan man som är eller säger sig vara framgångsrik i storstan, och som kommer hem över julhelgen och skryter lite. Man förstår snart att Pontus är något mycket värre än en skrytmåns. När ska han bli mördad, det är det som är frågan. Det här är knappast överraskande.
“Tomten ser vi idag som ett enbart vänligt väsen - väktare och värnare av hus och hem. Ursprungligen sågs tomten lika ofta som ondskefull hämnare” Daga Nyberg, Folklivsforskare.
Tomten i denna novell heter Rasker. “Det är en gåta var han kommer ifrån men Rasker grubblar inte”. Istället ser han fram emot att vaka över sitt revir.
Men det är inte så lätt.
“Folk har flyttat hit från staden. De tycker att de bor på landet och lever ett sunt liv. Men Rasker känner en ruskig stank av fossila bränslen som puttrar ur brummande bilmotorer varje morgon och kväll. Ofta rullar ännu större fordon in på någon uppfart och lättar av stora lådor med elektroniska lådor och lädersoffor och runda badkar som bärs in i villorna. Varje dag kommer blanka kataloger i brevlådan som påminner om att det ständigt finns nyare ting att köpa därute.”
Genom deckarhistorien har det funnits många mördare och många mordvapen --- men att en tomte slår ihjäl en reklambyråchef med en gigantisk plasmabildtv som mordvapen hör till ovanligheterna.
Är det en ond tomte som dödar eller är det kapitalismen som långsamt tar kål på människorna i det välmående villaområdet?
Den här tomten vill inte ha gröt, han vill ha kött färskt kött.
Han möter sin nemesis i den lilla flickan Pernilla, som redan är en mästare på att berätta onda sagor, men som inte tror på tomten.
Idén är bra, om en hämndlysten tomte, men det blir lite slarvigt utfört och slutet har mycket i övrigt att önska.
Efter en svag början tar man sig an den tredje novellen, och därefter blir Mord i julnatten riktigt bra.
Katarina Mazettis Ghost stalker deckare gränsar också till det paranormala, och kunde lika gärna varit med i en antologi med de bästa skräcknovellerna. Huvudpersonen är författare och ett fan börjar stalka henne - ett fan som hon ska ha delat barndom med. Hon minns honom inte. Och hon minns inte den barndom han beskriver heller. Det visar sig att han byggt allt på de delvis självbiografiska böckerna hon skapat, han lever i en alternativ verklighet (som många fans väljer att göra) och fortsätter att skriva till henne efter att han har dött. Med ett hoppfullt vi ses snart som hälsning.
I boken finns också deckarnoveller av Arne Dahl, Åke Edwardson, Inger Frimanson, Emil Fredholm, Håkan Nesser och Kristina Ohlsson.
Det mest överraskande? Att debutanten Emil Fredholm har gjort den bästa novellen i samlingen. En konstkupp med mord som han klarar av på betydligt färre sidor än de 631 sidor som Leif GW Perssons "Den sanna historien om Pinocchios näsa" kräver.
Mord på julnatten är den perfekta julklappen till alla som gillar spänning, deckare och spökhistorier.
Men det är bäst att överlämna julklappen personligen. Skicka den inte med tomten. Han kan få underliga idéer av att smygläsa boken!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.