måndag 23 november 2015

Årets vinnare av Augustpriset!




Årets vinnare av Augustpriset!


Nu är galasändningen över och jag kan konstatera att jag "tippade rätt" i 2 av 3 vinnare.


Årets fackbok blev en av mina absoluta favoritböcker! Min europeiska familj. De senaste 54 000 åren. Vi är egentligen alla en enda stor familj. Det är vetenskapligt bevisat! Dessutom skriver Karin Bojs lättläst, populärvetenskapligt och medryckande. En bok som förtjänar att få stor framgång, både i Sverige och i andra länder.


Årets skönlitterära bok blev den som "alla" tippade som vinnare. Allt jag inte minns, Jonas Hassen Khemiri har med dunder och brak en gång för alla tagit in thrillern/deckaren i det svenska finrummet. En Snabba Cash Stockholm noir berättelse med hög kvalitet. Wow.


Årets barn/undomsbok: Här hade jag tippat en serie som vinnare. Det är en genre som nu i Sverige har hög kvalitet och som förtjänar att uppmärksammas mer. MEN: förra året skrev jag om att ungdomsboken ofta behandlas styvmoderligt, jämfört med alla fantastiska konstnärliga bilderböcker.Det brukar vara bilderna som vinner. Och ungdomsboksförfattaren är ofta ensam och har bara texten att komma med. Alltså borde man vara mer än nöjd med att en bra ungdomsbok för en gångs skull vann.


Dessutom: alla tre vinnarna har gemensamt att deras böcker handlar om eller kan ses som en antidot till främlingsfientlighet.
För en gångs skull har Augustpriset ett samlat tema i alla kategorier.
Bra jobbat!


Nedan följer Augustpriset.se motiveringar till vinnarna och en bild på alla vinnarna. På bilden syns även vinnaren av Lilla Augustpriset.













Det prestigefyllda Augustpriset har ikväll delats ut i Stockholms Konserthus i följande tre kategorier: Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok och Årets svenska barn- och ungdomsbok. Prissumman i varje kategori är 100 000 kr. Vinnarna får även en bronsstatyett formgiven av Mikael Fare. Lilla Augustpriset har också delats ut. Vinnaren får 15 000 kr. Augustpriset och Lilla Augustpriset delas ut av Svenska Förläggareföreningen i samarbete med PostNord. Augustgalan produceras av Fascinera. Nedan följer de vinnande titlarna och juryernas motiveringar.


Årets svenska skönlitterära bok Allt jag inte minns, Jonas Hassen Khemiri, Albert Bonniers förlagHur dog Samuel och varför? Jonas Hassen Khemiris gestaltning av minnets och vittnesmålens bedräglighet är spännande som en thriller. Men romanen är också en kärlekshistoria och en berättelse om våld, oförlåtliga svek och ekonomins makt. En okonventionell romanstruktur där flera olika röster tecknar porträttet av huvudpersonen. Allt skrivet på en raffinerat nedtonad prosa där de papperslösas och kriminellas skuggtillvaro kolliderar med Solsidan i ett stenhårt och hektiskt Stockholm.


Årets svenska fackbok Min europeiska familj. De senaste 54 000 åren, Karin Bojs, Albert Bonniers förlagEn ovanlig och allomfattande släktkrönika, där dna ger ny kunskap om européers högst blandade ursprung. Det är en överraskande historia som omsorgsfullt berättas av en enveten journalist med hjälp av den senaste tidens svindlande vetenskapliga framsteg. Sällan har 54 000 år förflutit så lätt och så lärt.


Årets svenska barn- och ungdomsbok När hundarna kommer, Jessica Schiefauer, Bonnier CarlsenEtt år förflyter. Året då Ester och Isak möts. Då Isaks bror, Anton, lockas in i en tillvaro av hat, hakkors och våld. Och en pojke mördas. Jessica Schiefauers ungdomsroman berättar om hur lätt det är att dras med, om önskan att få tillhöra. Lika mycket handlar det om kärlek, om att älska så totalt att kärleken blir destruktiv. Språket är poetiskt, förtätat och flödar fram, likt det vatten som betraktar händelserna. Ett språk slipat med omsorg. För att berätta detta hemska.


Lilla Augustpriset har tilldelats Den på intet vis speciella, Rasmus Bjerkander, LinköpingNovellen Den på intet vis speciella är, trots titeln, genom sin vardaglighet, fina framåtrörelse och väl avvägda språk alldeles speciellt läsvärd. Genom att följa den unga jag-berättaren får vi läsare en inblick i familjens relationsmönster, morfars trädgård och det mest förbjudna spörsmålet – döden. Om Augustpriset Augustpriset är ett av Sveriges mest uppmärksammade och prestigefyllda litterära priser. Svenska Förläggareföreningen instiftade priset 1989 för att belöna och sätta fokus på de bästa nyutkomna böckerna på svenska varje år.


Tre jurygrupper nominerar sex titlar i kategorierna Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok och Årets svenska barn- och ungdomsbok. De 18 nominerade titlarna tillkännagavs under en presskonferens den 19 oktober. Ordförande i den skönlitterära juryn har varit Kaj Schueler, i fackboksjuryn Billy Ehn och i barn- och ungdomsboksjuryn Åsa Warnqvist. Vinnande bok i respektive kategori utses genom sluten omröstning i tre elektorsförsamlingar med sammanlagt 63 personer. Prissumman i varje kategori är 100 000 kr.


Varje vinnare får även en bronsstatyett formgiven av Mikael Fare. I år skickades sammanlagt 461 titlar in till juryerna för bedömning. Till den skönlitterära klassen har 158 titlar från 38 olika förlag skickats in, till fackboksklassen 155 böcker från 54 förlag och till kategorin barn-och ungdomslitteratur 148 titlar från 33 förlag.


Om Lilla Augustpriset Lilla Augustpriset instiftades 1994 av Svenska Förläggareföreningen efter ett initiativ av Posten för att öka unga människors intresse för läsning och uppmuntra till eget skrivande. Priset vänder sig till unga mellan 16 och 20 år och har blivit en plantskola för nya författare. Vinnaren får 15 000 kr. Lektörer sovrar bland de inskickade bidragen och lämnar sedan över sitt urval till en jury, som tar fram sex finalister. Vinnaren utses sedan genom att juryns röster vägs samman med en publik omröstning på augustpriset.se. 557 bidrag anmäldes i år till Lilla Augustpriset.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.