tisdag 17 mars 2015
Halvdan Viking - Isens gud
Det här är superkul läsning för både stora och små!
Böckerna lämpar sig extra bra för hågläsning, mycket tack vare roliga dialogpartier och skarp, koncentrerad handling.
Humor, spänning och historia. Kan det bli bättre?!
Illustrationerna är också fina, och man lär sig en massa om vikingatiden på kuppen, när man läser om Halvdan Viking!
Halvdan och Meia är hemma igen efter en strapatsfylld resa.
Men även om de är hemma innebär det inte att de är säkra ...
Med inspiration från Frans G Bengtsson har Martin Widmark brett på rejält i en serie mustiga rövarhistorier om den unge pojken Halvdan, som hamnar i det ena äventyret efter det andra, tillsammans med kompisen Meia.
Isens Gud är den sjätte delen i serien "Halvdan Viking".
Halvdan och Meia är hemma igen från den långa resan till Miklagård. Nu är det vinter och isen ligger på floden.
De två hövdingarna i Öst- och Västbyn vill fira Halvdan och Meias lyckliga hemkomst med en stor fest. Men eftersom byborna tillber olika gudar dukas långbordet mellan de båda byarna, närmare bestämt på isen.
Festen hålls just på den dagen då vikingarna firar jul och midvinterblot. Men självklart uppstår komplikationer! Alarik lurar Ragnar på julmaten och dricker alldeles för mycket mjöd, och en främling med långt vitt skägg i en släde närmar sig. Han utmanar alla på en skrinnartävling, där den som vinner ska få silver och utses till Isens Gud.
Alla vill förstås vara med och tävla, och allra snabbast iväg är Halvdan. Men när han tittar sig över axeln har den mystiska främlingen försvunnit. Halvdan anar genast oråd och inser plötsligt att det faktiskt är något bekant över den skäggiga mannen med den där stora gluggen mellan framtänderna ...
"Halvdan Viking"-serien har skrivits av Martin Widmark och illustrerats av Mats Vänehem. Så här säger Martin Widmark själv om att skildra vikingatiden: "Att berätta för barn om våra, stundtals våldsamma och giriga, förfäder innebar att kryssa mellan respekt och avsky. Respekt för till exempel deras mod och båtbyggarkonst och avsky för blodsoffer, strandhugg och slavhandel. Men att försöka komma runt dessa ingredienser var inte heller möjligt."
Läs också: Hövdingens bägare, Främlingens grav, Vargens hjärta, Forsens Drottning och Miklagårds lås.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.