Recept från sena kvällar i
New York
--- Det goda livet på en
pinne av och med Linnea Johansson
Recept från mormors Göteborg! |
Linnea Johansson
Recept från sena kvällar i New York
Norstedts
“Jag är smått besatt av att
sätta mat på en pinne. På mitt kontor kallades beteendet först för “lollipop
it“, men snart förkortades det kort och gott till “pop it“. Att sätta plockmat
på en pinne är ett koncept som är här för att stanna. Under min tid i New York
har jag gjort om det mesta till klubbliknande former. Allt från pajer, tacos
och popcornbollar till frusen gaspachosoppa en varm sommardag.”
En hyllning till mormor
Recept från sena kvällar i
New York inleds med kapitlet “Classics” och en hyllning till
mormor.
“Några av mina bästa
barndomsminnen är från stunderna tillsammans med mormor Britta i köket på
Tjörn. Den kvinnan var utom denna värld och en trerätters måltid var inte något
extravagant man bara lagade till söndagsmiddagen. Det var något som skulle stå
på bordet varje dag klockan sex!”
Allt bröd och alla kakor
bakades själv. Och hon syltade sylten själv och rostade müslin. En dag med
mormor innebar två frukostar, den första med hembakat bröd (färskt för dagen),
den andra med hemlagad müsli och annat gott. Efter en kvarts lek var det sedan
dags för lagad hemlagad, varm lunch. Eftermiddagen bestod av två fikor,
komplett med alla möjliga hembakade kakor och annat läckert, och därefter,
klockan sex, kom trerättersmiddagen.
Från spätta till event
Mormors mamma Ebon började
jobba i en slakteributik i Göteborg. Efter tjugo års hårt slit tog hon över
butiken och det blev det stora dragplåstret när Saluhallen i Götborg öppnade.
Linnea själv drömde om att
bli kock. Men det visade sig inte vara så kul. Steka samma rödspätta kväll
efter kväll …
Det var eventbranschen i USA
som räddade Linnea. Efter studier av Hospitality & culinary arts på
universitetet hade Linnea nått sitt drömmål.
Jobb i en fartfylld och
trendkänslig värld. Men med de gamla klassikerna som stöttepelare. Mammas,
mormors och gammelmormor Ebons recept gav en bra bas till de första rätterna.
Det finns en anledning till att klassiker har blivit klassiker. De fungerar.
Frankrike, USA och
Göteborg
Linnea beskiver sig själv som
en blandning av lite USA, en del klassiskt franskt från Frankrike-älskande
mormor, och en himla massa Göteborg!
En av de första klassikerna i
boken är Västkustpanna. Och gratinerat blomkålshuvud. Mums! Sedan följer
gräddkokt torskrygg och gillad oxfilé med rostad lök. Ja, klassikerna fungerar!
Liksom chokladmousse eller bananasplit till efterrätt.
En amerikansk bok innehåller
givetvis ett helt kapitel med cocktails, både varma och kalla, ett helt kapitel
med “finger food” kanapéer, plockmat och snacks
Och givetvis allt på en
pinne! Watermelon
pops, iskaffepops, pie pops … Pie pops är en god utmanare till kake pops! (och en anledning till att spara sina glasspinnar).
Allt i en gryta fungerar
på andra sidan Atlanten
Men här finns också ett
kapitel med grytor och stekar, mat som låter dig umgås med dina gäster --- ni
samlas alla runt en gryta eller en stek istället för att gå runt med pinnar i
handen och mingla
Av efterrätterna finns här en
hel del cupcakes --- detta är ju USA! --- men även en läcker apple upside down
tart. Som sagt: klassiker håller, för att de är klassiker!
Linnea har också lagt med ett
kapitel med “fake it” tips. Genvägar superlätta recept och smarta tricks som
får dig att lyckas med vilket kalas som helst!
Och även om det är inne med
livet på en pinne just nu, går det precis lika bra med svamp och tryffelpizza
-- eller selleristicks.
Kändisarnas
favoritfestfixare
Linnea Johansson driver
bloggen Brooklyn Kitchen och har
under flera år varit en av kändisarnas favoritfestfixare, bland annat för den
amerikanska nöjesindustrin och hon har fixat fester för Justin Timberlake, Sarah
Jessica Parker, Jennifer Lopezs, Sienna Miller och Richard Gere. Hennes
intresse är enkel trendig och rolig mat och hon har tidigare gjort flera
kokböcker för den amerikanska marknaden. Det här är den första Linnea-kokboken
på svenska. Det kanske blir fler?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.