tisdag 30 september 2014

Bokmässan i Göteborg 2014 - En av de mest internationella!

En internationell Bokmässa - David Batra en skånsk indier signerar sin nya bokEn internationell Bokmässa - David Batra en skånsk indier signerar sin nya bokBokmässan i Göteborg 2014 kan beskrivas som en av de mest internationella bokmässorna hittills. Över 3200 programpunkter med mer än 2300 personer från 46 olika länder har medverkat på årets Bokmässa där den brasilianska litteraturen har stått i fokus.


En ära för Brasilien
– Det är en stor ära för Brasilien att ha varit i fokus när Bokmässan i Göteborg firar sitt 30-årsjubileum. På detta prestigefulla evenemang bestod den brasilianska delegationen av 24 romanförfattare, poeter, dramatiker och litteraturvetare. Med sin blandade kulturella bakgrund är de representativa för vårt lands rika, samtida litteratur. Vi är övertygade om att Brasiliens medverkan på Bokmässan har bidragit till att öka svenskarnas intresse för brasiliansk litteratur, som under de senaste åren har tilldragit sig alltmer uppmärksamhet över hela världen, säger André Maciel, chef för kulturavdelningen vid Brasiliens utrikesdepartement.
Röster från Katalonien
Bokmässan i Göteborg har även varje år ett mindre tema, och i år var detta Katalonien. Nuria Àmat är redan känd i Sverige och har varit med på Bokmässan i Göteborg tidigare (hennes böcker finns på Bokförlaget Tranan) men några av de andra katalanska författarna stod och signerade engelska pocketböcker. I framtiden kommer de att kunna komma tillbaka till Göteborg och signera svenska böcker.
Jaume Cabrés roman Jo confesso kommer att ges ut på svenska av förlaget Incognito. Andra svenska förlag har också visat stort intresse för katalanska författare som har medverkat på mässan. Dessa är Najat El Hachmi och illustratören Mariona Cabassa, som inte finns översatta till svenska tidigare, liksom Albert Sánchez Piñol och Javier Cercas. Vi känner att detta bara var början. Vi kommer tillbaka, säger Josep Marcé, vd för Institut Ramon Llull.
Även mer Brasiliansk litteratur kommer att bli översatt --- och en alldeles ny barnbok av årets H.C. Andersen pristagare Roger Mello, utgiven av Hjulet förlag, packades upp på Bokmässan.
Hjulet förlag specialiserar sig på litteratur från Afrika, Asien, Latinamerika och Oceanien.

Björn Wiman från Sverige tillsammans med David Grossman från IsraelBjörn Wiman från Sverige tillsammans med David Grossman från IsraelFokus på Ungern
Nästa år sätter Bokmässan fokus på Ungern – ett land med en lång och stark litterär tradition. Temasatsningen genomförs i samarbete med Balassi-institutet, det ungerska kulturinstitutet. Det kommer att bli tredje året i rad som Ungern deltar på Bokmässan. Redan i år kunde man se och höra Péter Esterházy och han kommer att återvända och medverka även på Bokmässan 2015.
–Vi vill ge den svenska publiken en mångfacetterad bild av det ungerska samhället och en inblick i aktuella samhällsfrågor. Vi är övertygade om att kulturen är en bro mellan människor och länder, en bro som binder ihop. Att vara fokusland på ett forum som har en trettioårig tradition är en unik möjlighet till ökad förståelse och fördjupade relationer mellan olika kulturer och länder. Vi känner oss hedrade och ser verkligen fram emot att arbeta tillsammans med Bokmässan och alla andra samarbetspartner, säger Emöke Andersson Lipcsey, Balassi-institutets representant i Sverige.

Sara och Mats - utmärkta svenska fantasyförfattareSara och Mats - utmärkta svenska fantasyförfattareRöster från Island
Vid sidan om det ungerska huvudtemat kommer en rad isländska författare att medverka under rubriken Röster från Island.
Bokmässan har även i samarbete med Göteborgs universitet initierat ett tvåårigt projekt om yttrandefrihet som når sin kulmen 2016 då Tryckfrihetsförordningen, en del av Sveriges grundlag, firar 250 år.
– Syftet är att uppmärksamma vikten av det fria ordet och att skapa en internationell dialog om tryckfrihet och yttrandefrihet, säger Anna Falck, vd för Bok & Bibliotek.
Bokmässan 2015 äger rum 24 - 27 september. Det är alltså bara för bokentusiaster att boka in den tiden i kalendern redan nu!

Belinda Graham, text och bilder

En internationell bokmässa ...

46 länder fanns representerade på årets Bokmässa!
 
Hur många länder hann du med?
 
Förutom värdlandet Brasilen och röster från Katalonien!
 
Två "man". Björn Wimann från Sverige och David Grossman från Israel.
David Batra. En skånsk indier signerar.
Boken heter Gevär säljes p.g.a. dödsfall.
(Röster från Katalonien var ett tema i år. Många vill att Katalonien ska vara självständigt. Liksom Skåne?!
Om Katalonien får räknas, får även Skåne räknas. Helt logiskt. Röster från Skåne som tema nästa år?)
 


Tatiana De Rosnay trodde att någon hade photoshoppat årets katalog som ett skämt.
Men nej, den fransk-engelska Tatiana är faktiskt årets omslagsflicka. Eller årets omslagsförfattarinna.

Frank Swain, science-punk legenden, kom ända från London
och berättade hur man gör sin egen zombie.

Ingrid Elam, Sverige, och Siri Hustvedt, USA med Norge i anorna,
hade kul tillsammans!



Johanna Koljonen.

Sara och Mats. Utmärkta svenska fantasyförfattare.

söndag 28 september 2014

Bokmässan 2014: Sköna Bokmässe-söndag i bilder!

ABBA - två nya böcker finns!

Ingrid Elam och Siri Hustvedt i publiken.

Elsa Billgren - NY härlig bok
efter Vintage kläder ...

Underbara Viveca Sten!
Ny deckare: I maktens skugga!

Underbara Clara med författarkollegan och böckerna
Fixa och Baka!

Sune fyller 30 i år! Precis som Bokmässan!

Håll dig i form med Maria Akraka!

Mera Mumin!

In i Labyrinten.
Det handlar nog om Bokmässan ...
 
Förvirrade besökare hittas nästa år.



lördag 27 september 2014

MUSIK: Ghost --- ett svenskt band i världsklass

 
 
En sensationell avslutning på Lisebergs sässongen anno 2014!
 
 
Ghost --- ett svenskt band i världsklass
 
Ghost är helt klart ett svenskt band i världsklass. Om man ska jämföra med något får det bli med Black Sabbat, Metallica och Led Zeppelin när de var som bäst, men även med Beatles och andra band som i slutet av 1960-talet och början av 1970-talet gjorde melodiös och lockande psykadelika, där man experimenterade på ett lekfullt och nyfiket sätt med ljuden. Medan klassisk hårdrock ska låta som ”den ska göra”, är pop-psykadelikan alternativ och överraskande --- och Ghost lyckas få ihop de två i en särdeles njutbar symbios.
 
Den musikaliska avslutningen på Liseberg kunde inte ha varit bättre. Kvällen är alldeles lagom varm och klar, den blandade publiken är glad och lycklig och Ghost tycks ha uppnått en allmän folkkärhet som få band i deras genre uppnår --- och de har mer än en hitlåt som ”alla” kan (till skillnad från det populära bandet Lordi, där alla bara sjöng med i en låt).
 
Gillar man den nya typen av brittisk heavy metal från 1980-talets nya våg, känner man sig som hemma med Ghost. De är en av de absolut populäraste hårdrocksakterna just nu och har vunnit en Grammis och P3 Guld för bästa hårdrock och var förband till Metallica. Alla medlemmarna i Ghost är fortfarande oidentifierade.
 
Men att veta vilka som är bakom maskerna och bakom alla alias i bandet är inte intressant. Ghost är som en cirkus där alla spelar sina välsminkade cirkusroller och att veta saker om artisterna, som att akrobaterna inte hela tiden går på lina på fritiden, är helt ovidkommande.
 
De är på scenen och gör sin show, komplett med kåpor och liemän och rökelse och accessoarer som verkar vara tagna från den katolska kyrkan.
 
Vilket gör att man plötsligt börjar tänka på den irländske författaren Colm Tóibín
som hävdade att han alltid gillade den katolska kyrkan när han var liten och var en ”altar boy” i tjänst --- för kyrkan gav ju en sådan bra show! Det var ”death and despair” och musik och rökelse och specialeffekter. Allt som en liten unge gillar.
 
Samma sak är det med Ghost. ”Death and despair” och rökelse och specialeffekter och musik. Och en hel del humor. Allt som talar till den lilla ungen i oss, den som vill mys-rysa och ha kul.
 
Covern på Beatles ”Here Comes the Sun” kan ses som ironisk, för nu kommer hösten och de soligaste dagarna är bakom oss.
 
Liseberg hade inte kunnat få en bättre avslutning på sommaren. Gränsöverskridande och publikfriande på en och samma gång.
 
Belinda Graham
 
 
 
 
Ghost --- hälsar hösten
välkommen! Spökenas bästa tid är nu!







Bokmässan 2014: Mingel

 
Kändismingel i baren --- för de som hinner med.
(Man får ju inte missa Ghost, bara ett stenkast från Mässan!)
 

Bokmässan 2014: Årets bästa deckare


 Lördagen på Bokmässan är liksom vikt för att vara deckarens dag. Fast de senaste åren har det inte märkts lika mycket som vanligt, semmelkalaset är struket, deckarscenen flyttad och prisutdelningarns sker i mindre format. Men EN sak har inte förändrats: De tre, som ger oss årets bästa deckartips på ett blott tjugo minuter långt seminarium! En lördagens höjdpunkt, som avslutar dagen!

Och ja, de tre hann IGEN på tjugo minuter! Hur bär de sig åt?!

Svenska tips, utländska tips och konfrencier.
 
Förresten: det fanns en del deckarkändisar i publiken!
 
Mårten Sandén t.ex. som är känd för Petrinideckarna,
som vunnit Spårhunden för bästa ungdomsdeckare.
 
OBS, tipsen omfattar inte barn- och ungdomsdeckare
och inte facklitteratur. Men ALLT kan ju inte få plats
på tjugo minuter!
 
(Förresten: årets bästa fackbok i deckarklassen är ju Från Holmes till Sherlock i pocketutgåva!)
 

Bokmässan 2014: Torgny Lindgren och Klingsor


Torgny Lindgren och hans förläggare Susanna Romanus på Norstedts presenterade Torgnys nya roman Klingsor:
Jag har haft sju förläggare. Sex av dem har varit lysande. Susanna är en av de lysande, konstaterar Torgny. Susanna inflikar att de tidigare sex alla har varit män.
Torgny är en produktiv författare, tänk att ha slitit ut sex stycken förläggare!
Det är få författare förunnat.
 
"Jag har nu tre historier i huvudet och försöker välja vilken jag ska skriva.
Jag kanske inte hinner med alla tre."
Det låter mysigt i alla fall att vara Torgny Lindgren och somna med tre olika berättelser i huvudet ...

Torgny Lindgren har, liksom Astrid Lindgren, kopplingar till Vimmerby, där han länge jobbade som lärare. Och även höll på med konst-och-kulturprojekt ... Vi diskuterade gemensamma bekanta, bland annat en konstnärsbekant som INTE stått modell för den medelmåttige konstnären i Klingsor.
Som ska ha funnits på riktigt.
 
Barbro Lindgren, årets ALMA-pristagare, har förresten också kopplingar till Vimmerby!
 
(Är det något magiskt med Lindgren och Vimmerby?)
 
Ur Klingsor:
"Hur han än vände och vred på glaset inför sina glupska ögon stod det snett och lutande. Det lutade mycket kraftigt, än hit, än dit. Att stå rakt upp som ett anständigt glas förmådde det inte. Glaset hade helt enkelt rätat på sig.

Men eftersom det stod på en stubbe som varit sågad mot alla regler och i strid med alla anvisningar från skogsbolagen hade det blivit rakt upptill, snett nedtill. Med sin överdel hade det siktat mot stjärnorna, med sin bas hade det varit bundet vid jorden och slav under tyngdkraften.

Och med ens stod det klart för honom att den döda materien inte är död.

Det var i den stunden han blev konstnär."

Glaset hade levat sitt liv, det hade insett sin snedhet och sin lutande belägenhet och beslutat sig för det stolta upprättståendet. Utan att riktigt förstå konsekvenserna. Om glaset haft ett namn hade det hetat Klingsor.

Han hade själv formulerat sitt mål: att med måleriets kirurgi öppna föremålen och visa deras inre liv.
 
 
Fotnot: ännu en sak som Torgny Lindgren har gemensamt med Astrid Lindgren. Man ryser av välbehag när man hör dem läsa högt! Stycket ovan läste Torgny på plats på Bokmässan! RYYYYS!
 
 
 

Bokmässan 2014: Irene Panik en modern pikaresk som lockar till skratt!

Carin Hjulström, här tillsammans med sin förläggare på Bokförlaget Forum,
presenterade sin nya bok: Irene Panik.
 
Detta är Carin Hjulströms fjärde bok, och den roligaste hitintills.

"Folk som läser mina krönikor läser inte alltid böcker. Så jag lovade dem en rolig bok!"
Resultatet: Irene Panik. En modern pikaresk roman i vilken familjens projektledare säger upp sig
och skaffar sig ett eget liv. Paniken sprider sig snart i familjen ...
 
Definitionen:
Pikaresk eller pikareskroman (av spanskans picaresco, "skurkaktig", "skälmsk", ytterst av pícaro, "skälm", "odåga", "skurk") är en roman bestående av kortare episoder snarare än en enhetlig berättelse. Handlingen hålls samman av exempelvis en kringresande munter och äventyrslysten vagabond. Utmärkande är bland annat ett stort persongalleri av litterära figurer, att handlingen inte är bunden till en viss social miljö eller klass och att den har någon form av kritiskt perspektiv.
Romantypen uppstod vid mitten av 1500-talet i Spanien. Några exempel av pikaresromanen är Lazarillo de Tormes av okänd spansk författare, Gil Blas av den franske författaren Alain-René Lesage och Don Quijote av Miguel Cervantes.

Don Quijote  är en av mina absoluta favoritromaner. Så det låter lovande för Irene Panik! Ska läsas!

Man kan tillägga att huvudpersonerna slåss mot hinder som man inte kan vinna över. Don Quijote mot väderkvarnar, Irene Panik mot en gödselstack.

Det tar liksom aldrig slut med skit, det är i alla fall vad Irene Panik konstaterar på toppen av gödselstacken.



 

Bokmässan 2014: Det roligaste och det sorgligaste!

Det roligaste på hela dagen, nej, på hela Bokmässan 2014 var David Batra.
Karln var i sitt esse när han presenterade sin nya bok Gevär säljes p.g.a. dödsfall.
Denna humoristiska bok är Batras fjärde i ordningen, och även den utgiven på Bokförlaget Forum.
Som tycks specielisera sig på humor som Kaffe med rån och Fakirer och IKEA-skåp?!


 En populär signering! (Leta gärna skillnader i bilden ovan! Är inte Batra bra på att hålla en pose?)
Det mest sorgliga på mässan: David Grossman om Förlusten av ett barn.
Den absoluta motpolen till Gevär säljes p.g.a. dödsfall.
 

Fallen ur tiden har ett sällsynt snyggt omslag!
Samma som originalet, som faktiskt är översatt direkt från hebreiska.
(Tidigare har Grossmans böcker översatts via den engelska versionen.)

Bokmässan 2014: Vad skrattar fransmännen åt?



"Vi byter böcker med varann!"

Här får vi svaret vad en fransman skrattar åt:
Svenska pensionärer som begår bankrån!


Romain hittade denna bok, Hur man begår bankrån med hjälp av sina löständer, och fastnade direkt för titeln. Själv har han inga löständer och begår inte bankrån (han är gränspolis) men han tyckte att denna bok hade en sådan härlig humor "inte som franska romaner" och när  han nu kom till Sverige blev han överförtjust över att få träffa författarinnan till boken - som på svenska heter Kaffe med  rån ... OCH det visade sig att den svenska utgåvan av Romains bok om Fakiren som fastnade i ett IKEA-skåp är utgiven på samma förlag! (Forum förlag). Är inte det värt
en kopp kaffe med rån, säg?!
HURRA! Det ska bli en del tre i serien Kaffe med rån och Råna är guld!
Det lovar författaren Catharina Ingelman-Sundberg.

 "Jag skrattar så när jag skriver om Märta och de andra pensionärerna!"
Under sådana omständigheter ser man fram emot att gå till jobbet.
 
Med sin bakgrund trodde många att Romain skulle skriva deckare.
Men nej. "Jag vill ha roligt när jag läser", säger han, och hävdar bestämt att
han har nog av "la misère" i verkligheten. Han behöver inte läsa om det också.

Bokmässan 2014: Boktips med Carol Rifka Brunt!



En bok att Gilla: Låt vargarna komma! Finns både som mp3 bok och häftad. (Gilla Böcker Förlag).
 
Missa inte!






KUL med författare från olika språkområden!
 
Heja Carol och heja internationella Bokmässan!