måndag 19 maj 2014

Ally Condie: Matchad, Korsad, Utvald


”High school prom” utvecklades till ung dystopi

Matchad-triloginMatchad-triloginAlly Condie
Matchad, Korsad, Utvald
Serie: Matchad-trilogin
Översättare: Katarina Falk
Rabén & Sjögren
Samfundet bestämmer. Vem du ska älska. Var du ska arbeta. När du ska dö.
Matchad- trilogin av Ally Condie är ännu en dystopisk serie för unga, som utspelar sig i ett framtida Amerika. Som i de flesta framgångsrika dystopier händer något livsavgörande i de sena tonåren. Det är då ”valet” ska göras. Men här får de unga inte välja själva.

17-åriga Cassia Reyes är van vid en värld där Samfundet styr, och hon har hitintills inte ifrågasatt det. Samhället är kliniskt rent, allt är förutbestämt och när Samfundet bestämmer att du levt så länge som du får, blir du serverad förgiftad mat och du får äta dig till döds. När du är 17 bestäms det vem du ska gifta dig med --- och om du får lov att gifta dig över huvud taget. Det är inget fel att vara singel och följa sitt kall, premiärministern, som är en viktig person, är singel, men det finns också de som sållas bort och inte får föröka sig eftersom de ses som genetiskt avfall. Folk som inte får lov att ha en partner.

Under banketten ska det avslöjas vem som är utvald till just Cassia. Hon har sett fram emot detta i åratal.

Hon blir nöjd när hon ser Xanders ansikte dyka upp på bildskärmen under matchningsceremonin. De känner varandra och gillar varandra redan, och att de anses vara en perfekt genetisk matchning är en bonus. Men plötsligt ser Cassia Ky Markhams ansikte blixtra förbi på skärmen. Och så släcks allt ner.

Cassia börjar för första gången i sitt liv att bli misstänksam mot Samfundet. Hur kan hon ha parats ihop med någon som Ky, som inte skulle ha haft en partner över huvud taget, eftersom han anses ha fel gener?

Vad skulle hända om hon skulle välja att bli kär i någon som inte är hennes utvalda?
Cassia väljer Ky. Detta är deras början på en lång kamp för att vara tillsammans.
Ky deporteras till de Yttre Provinserna, och Cassia följer efter för att hitta honom.
Samfundet vill att Ky ska möta en säker död vid fronten. Men Ky lyckas fly och ansluta sig till en rebellgrupp.

Cassia är beredd att offra allt för att återförenas med Ky. Men Xander tänker inte ge upp Cassia utan en strid…
Berättarperspektivet växlar mellan Cassias och Kys perspektiv. Livet på andra sidan gränsen är inte så lätt som någon av dem hade väntat sig.

I den sista delen fortsätter Cassias och Kys kamp för att vara tillsammans. Cassia ger allt i sin kamp mot ett samfund som hon först litade på när hon växte upp, men som hon senare kom att avsky eftersom det förvägrar folk vad de mest av allt vill ha: familj, kärlek och rätten att få välja.
Priset att gå med i Revolten var högt. Cassia och Ky skiljs från varandra än en gång.

Cassias roll är att verka i hemlighet från Samfundets innerstakärna. Ky blir däremot stationerad utanför Samfundets yttersta gränser.

Det är inte lätt att skilja på vänner och fiender och slutligen återvänder de alla till Samfundet: Cassia, Ky och Xander. Ingen av dem ger upp lätt, och alla vill ha vad de kämpar för.

Matchad-trilogin har mycket gemensamt med tidigare framgångsrika dystopiska trilogier. En ung hjältinna, ett svårt val, den romantiska triangeln. Resan från att vara opolitisk och relativt nöjd ung människa till att vara ledande i revolten eller revolutionen i den sista delen av serien.
Som i så många framgångsrika dystopier ska hjältinnan välja mellan två killar. Tänk bara på Katniss problem i Suzanne Collins Hungerspelen-trilogin – vem gillar Katniss mest, Gale eller Peeta? Båda vill ha Katniss, men hon kan bara få en av dem.

Eller tänk på Lena i Delirium-trilogin av Lauren Oliver. Lena är också med i en romantisk triangel och liksom Cassia lever hon i en värld där staten ska välja partner, alla ”botas” från känslor när de blir 18 och Lena går med i motståndsrörelsen för att ha rätt att välja – till och med för att ha rätten att välja fel.

Ally Condie inspirerades till historien i Matchad när hon var förkläde på ”high school prom” – en ritual i USA idag som har få motsvarigheter i resten av världen. Matchad-trilogin känns också väldigt amerikansk, mycket mer så än Hungerspelen-trilogin(som lika gärna kunnat handla om gladiatorspel i ett forntida Europa). Allt i Matchad har en så perfekt, glossig amerikansk yta, alla är så uppspelta över att hitta en partner hela tiden, och inledningen av Matchad har en klar amerikansk ”prom”känsla.
Det finns också drag av Lois Lowrys The Giver och Kazuo Ishiguros Never Let Me Go i Matchad-trilogin, främst i det poetiska språket.

Matchad trilogin kommer liksom många framgångsrika dystopier för unga vuxna att bli film – Disney har köpt filmrättigheterna, och har Adam Shankman (A Walk to Remember, Hairspray) och Jennifer Gibgot som producenter, Jon Chu som regissör och manus av Kieran Mulroney.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.