torsdag 6 mars 2014

RECENSION: Stad av Glas


Clary Fray spränger glastaket

En internationell succéEn internationell succéCassandra Clare
Stad av Glas
Originaltitel: The Mortal Instruments 3: City of Glass
Serie: The Mortal Instruments (del 3)
Översättning: Jan Risheden
Bonnier Carlsen
När det gäller fantasy och science-fiction serier gäller ofta den oskrivna regeln att har man läst ett par böcker i serien kan man formulan som gäller i just den här serien. Tänk t.ex. på Harry Potter serien - Harry ska vinna en skärmytsling med Lord Voldemort i varje bok, och så ska han vinna minst en quidditch match och Gryffindor ska bevisas vara det bästa huset.
Det brukar också vara standard att fantasy, liksom de gamla folksagorna, ska utspela sig i skogen, eller i en avlägsen forntid, i någon slags medeltids-viking-riddar-mix.
The Mortal Instruments första två böcker utspelar sig i dagens New York. Stad inte skog, nutid, inte forntid. Allting medvetna val av författaren Cassandra Clare för att frångå den gängse framgångsrika fantasy formeln som “alla” måste hålla sig till om man vill sälja.
En framgångsrik fantasy serie ska givetvis ha en manlig huvudperson (tänk Harry Potter, tänk Hobbit), så “alla” vill läsa, annars tappar man den manliga publiken direkt, och författaren ska ha ett manligt eller ett neutralt namn, gärna bestående av initialer, för då vill också “alla” läsa. Det finns ett outtalat glastak för fantasy hjältinnor. Men det är bara att konstatera att Cassandra Clare och hennes hjältinna Clary Fray har sprängt det där glastaket. Liksom Buffy är Clary Fray en huvudperson som “alla” kan ta till sig.
Efter två böcker i serien The Mortal Instruments av Cassandra Clare har man vant sig vid att promenera runt tillsammans med hjältinnan Clary Fray och hennes bäste vän Simon i ett New York som ser vanligt ut på ytan, men där skogens demoner av alla de slag flyttat in till storstan. Cassandra Clares New York är tio gånger farligare än den förbjudna skogen i Harry Potter böckerna. Det vimlar av demoner, vampyrer, ondsinta älvor, varulvar och demonjägare. Det är demonjägarnas uppgift att hålla demonerna borta från vår värld. De andra varelserna bryr sig oftast inte om hur det går vare sig för demonjägarna eller världen i övrigt, diplomati är känsligt. Och det finns en ny superskurk på arenan: Valentine, den här världens svar på Lord Voldemort och Darth Vader. Förutom att vara ond och maktgalen och inställd på världsdominans är han också pappa till seriens hjältinna, Clary Fray.
Men glöm New York, för i Stad av Glas tar Cassandra Clare med oss till en ny värld. Demonjägarnas hemtrakter. Och de är inte från New York. Deras land är ett litet land, osynligt för vanliga dödliga, någonstans i Europa.
Simons första intryck av detta fantasyland är följande:
“Ett par år tidigare hade hans mamma tagit med honom och hans syster på en semesterresa till Toscana - en vecka av kraftiga, ovana pastarätter, osaltat bröd, kargt brunt landskap och en Fiat som hans mamma körde i full fart längs smala, krokiga vägar och nätt och jämt undgick att krascha mot någon av de vackra gamla byggnader som de egentligen hade kommit dit för att titta på. Han mindes när de stannade i en backe utanför en stad som hette San Gimignano, en samling rostfärgade byggnader som här och där hade höga torn vars spetsar strävade upp mot himlen. Om det han såg nu påminde honom om någonting så var det den utsikten, men samtidigt var det så främmande att det egentligen inte liknade någonting han sett förut.”
Då vet vi det. Om Stad av Glas ska filmas bör filmmakarna bege sig till Toscana och slutligen lägga på lite CGI effekter för att få den där övervärldsliga looken.
Redan på sidan 48 står det klart att den här Cassandra Clare boken kommer inte att bli som de två tidigare. Nya världar öppnas, nya personer introduceras och Clary och Jace försöker att inte vara tillsammans. De hittar båda nya respektive.
Simon, som hela tiden varit Clarys nördige bäste vän, försöker finna sig tillrätta med sitt nya jag, som judisk vampyr. Han har inga problem med kors. Däremot med sexuddiga stjärnor …Alla vampyrer har sin svaga punkt.
Staden av glas heter egentligen Alicante och fantasylandet heter Idris. Man rustar för krig och det verkar bli ett blodbad (inte ovanligt i små länder på en obestämbar plats i Europa).
Ska diplomati fungera eller kommer det att bli fullskaligt krig?
Hur kommer det sig att världen är full av demoner och aldrig kommer det några änglar och hjälper till?
Ska Clary och Jace bli lyckliga med sina nya respektive eller kommer de att längta ihjäl sig efter varandra?
De som följt Cassandra Clares fantasysaga kommer ihåg att det avslöjades i slutet av bok ett att Clary och Jace var syskon. Ett äkta “Star Wars moment”. I hela bok två försökte de att inte vara förälskade i varandra. I bok tre försöker de gå vidare och skaffa nya pojk- och flickvänner.
I Idris träffar Clary Sebastian: lång, mörk, snygg, artig, en perfekt pojkvän på alla sätt och vis. Men ändå känns saker mycket mer fel med honom än med Jace.
Jace blir i sin tur ihop med en demonjägartjej från en fin familj som använder honom som “experiment” eftersom hon egentligen är lesbisk och är osäker på om hon vill “komma ut”.
Jaces bäste vän Alec är säker på att han inte vill komma ut, ändå har han en snygg och kärleksfull pojkvän - som bara råkar vara 300 år äldre och häxa.
Det finns mycket kärlekstrassel att reda ut i Cassandra Clare böckerna, och hela tiden hänger hoten om krig, demoninvasion och total apokalyps över huvudena på de unga hjältarna.
Även om detta utspelar sig i en fantasy värld är människorna skildrade på ett trovärdigt sätt, och givetvis är det lika svårt med diplomati i fantasy världen som i vår verkliga värld och alla känslor, passioner och rädslor ställer hela tiden till det.
En rolig detalj är att Clary Frays superförmåga faktiskt är något så ordinärt som att kunna rita. Men om man behärskar ett tecken behärskar man dess makt och hon kan även skapa nya tecken med nya betydelser.
Som ett tecken som tvingar alla att se den de älskar mest.
Clarys mammas replik är en av de vackraste i boken: “Alla som såg på dig såg olika personer, men jag såg fortfarande bara dig.”
Vid det här laget känns Clary, Jace, Simon och alla de andra som gamla bekanta, och det är härligt att återknyta deras bekantskap i 586 sidor till. Och ta en resa med dem till Toscana. Förlåt, Alicante.
Staden må kallas Stad av glas, men Clary är där för att spränga det metaforiska glastaket som finns även där. Ingen ignorerar den här kaxiga lilla tjejen ostraffat!
Cassandra Clares urbana fantasy serie ”The Mortal Instruments” har sålt i 14 miljoner exemplar och översatts till 36 språk. Del ett i serien, Stad av skuggorhar även blivit storfilm, med Lily Collins och Jamie Campbell Bower som Clary och Jace, och inspelningen av del två, Stad av aska är redan i full gång.

Belinda Graham

Läs även om …
Stad av skuggor:
http://tidningenkulturen.se/artiklar/litteratur/litteraturkritik/15053-litteratur-cassandra-clare-stad-av-skuggor

Stad av aska:
http://www.tidningenkulturen.se/artiklar/litteratur/litteraturkritik/16117-litteratur-cassandra-clare-stad-av-aska

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.