Illustratör: Eva Eriksson
Förlag: Rabén & Sjögren
Christina Björk är förmodligen mest känd för Linnéa i målarens trädgård- en charmig akvarellbok där man lär sig mycket om Monet, med illustrationer av Lena Andersson till. Björks bok om Alice i Underlandet är precis lika intressant, om än mindre känd.
Den nya boken Riddare och drakar är illustrerad av Eva Eriksson. Skuggade färgpennor istället för överdådiga akvareller.
Lär man sig av historierna? Både ja och nej. Riddarna - och drakarna - har oftast funnits i riktiga legender, ofta finns de i många olika versioner, i dikter, sagor och konstverk. Men här är de alla barn och Christina Björk har hittat på olika barndomsminnen till de kända riddarna.
Det är lite som i Once upon a time - hur var Snövits barndom? Hur var den onda drottningens barndom? Den måste ju ha varit hemsk eftersom hon blev så hemsk … !
Riddarbarnen i Björks sagor är alla modiga, påhittiga och kavata redan i unga år, och de börjar tidigt att överlista drakar.
Vi börjar hos den mest omskrivne riddaren av dem alla: Arthur. Han som så småningom fick ett runt bord fullt av riddare. Merlin ger honom en jaktfalk som heter Pellerin och så ska Artur träna honom. Pellerin fångar en ödla som visar sig vara en eldsprutande drake och en del komiska scener följer innan Merlin övertalar Arthur om att återbörda draken till sin naturliga miljö. Det visar sig att draken tillhör ”the lady of the lake” och hon är lycklig över att få sitt husdjur tillbaka!
Heimdal i Heimdals list är inte lika snäll mot draken han träffar på - och lill-Sigurd väljer att döda sin drake.
Tristan överlistar däremot en drake med hjälp av musik , medan Parsifal använder rödfärg som vapen. Därför blev han känd som den röda riddaren …
Det är rätt kul med de påhittade barndomarna till alla de olika karaktärerna, men det är inte lika roligt som de“riktiga” legenderna och inte lika ”faktabaserat” som Linnéa och Alice böckerna. Varför skulle t.ex. en ekorre och en drake äta knäck och fanns egentligen knäck på vikingatiden? Förmodligen inte, för socker var inte ”uppfunnet”.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.