Richard Fords nya mästerverk
Kanada
Översättning: Nille Lindgren
Brombergs
”Först tänker jag berätta om rånet som våra föräldrar begick. Sedan om morden, som inträffade senare.” Richard FordDet där är inledningen på en ”modern klassiker”. Richard Fords senaste mästerverk:Kanada.
Läsaren vet redan från början hur det ska gå. Ödet är obarmhärtigt. Men i likhet med berättaren hoppas även läsaren att det ska gå bra, att det ska gå att gripa in i det förflutna och ändra på det. Richard Ford använder ännu en gång en ung människas oskyldiga blick, och det är Dell Parsons som är berättare i romanen.
Dell och hans tvillingsyster Berner och deras föräldrar bor i Great Falls, Montana, en plats som hängivna Richard Ford läsare känner igen från tidigare romaner. Året är 1960 och John F Kennedy är på väg att bli president.
Bev är en typ av man som utvecklingen sprungit ifrån. En gång i tiden var han kapten i flygvapnet. Han är präglad av andra världskriget. Då det fanns ”good guys” och ”bad guys” och han själv var en av hjältarna. Vad ska man göra i en värld som inte behöver ens färdigheter? Bev försöker anpassa sig, med allt sämre resultat. Det går inte så bra som bilförsäljare. Då blir han mäklare. Därifrån är inte steget långt till en karriär som hälare, boskapstjuv och slutligen bankrånare.
Han drar också sin familj med sig i den nya ”amerikanska mardrömmen”.
Bev kommer från sydstaterna är blond, extrovert och charmig, frun är hans raka motsats, blyg, lite introvert, judisk, gillar att läsa djupa romaner som Flaubert och Stendhal.
”Opposites attract?” Detta är ett sägessätt som kan ifrågasättas. Paret kompletterar egentligen inte varandra, för det finns för stora luckor som inte fylls i, och de är olyckliga och omaka – något som är helt normalt för de båda barnen. Schackspel och biodling är också helt normala intressen och drömmar.
Dell är 15 år när han måste fly till Saskatchewan i Kanada, där han hamnar hos den oberäknelige och våldsamme Arthur Remlinger. När Dell berättar historien i romanenKanada har det gått femtio år och han, liksom läsaren, har samma känsla: Vi vet ju hur det går. Men tänk om man skulle kunna hejda förloppet och prata lite vett med föräldrarna.
Det är Dell som kommer till Kanada, han har rent fysiskt lyckats fly men Kanada liknas ändå inte vid det lyckliga målet utan snarare ett slags olyckligt rike för förtappade själar – gränsen mellan USA och Kanada kan rent symboliskt också ses som gränsen mellan att vara barn och att bli vuxen. Dell kan inte gå tillbaka. Det är för sent.
Kanada är på många sätt en typisk Richard Ford roman och innehåller allt det bästa från en lång karriär som författare. Anspråkslös prosa, ödesmättad handling, ett ruralt Amerika och en blick ut i resten av världen. Rytm, ton, struktur. Allt är perfekt. Kanada slutar aldrig att vara en Richard Ford roman på topp, lika lite som Dell aldrig slutar vara sina föräldrars son.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.