fredag 20 september 2024

SCEN: Pippi flyttar in ... på Intiman med buller och bång, fest och sång!

Amanda Andersson som Pippi Långstrump - Stage Fantasy, Intiman.

 

Regi: Kålle Gunnarsson
Titel: Pippi flyttar in på Villa Villerkulla
Plats: Intiman i Stockholm
Produktion: Stage Fantasy och 2entertain
Spelas: 14 september - 24 november
Speltid: 2 timmar
I några av rollerna: Emilia Rösund och Lea Lindblad alternerar i rollen som Annika, Ian Hammarbäck och Erik Norgren som Tommy. Pippi i alla föreställningar spelas av Amanda Andersson, känd bland annat från Idol och Ronja Rövardotter.
Betyg: 5 🌟🌟🌟🌟🌟

Här kommer Pippi Långstrump och fyller 80 år. Pippi firar med familjemusikal på Intiman. Tjolahopp, Tjolahej, Tjolahoppsansa! Och tänka sig, det blir fantastiskt bra!

Intiman var en gång i tiden känt som Ingmar Bergmans hemvist. Nu för tiden kan man säga att Intiman är en av världens bästa teatrar när det gäller att satsa på barnkultur och att få barn intresserade av teater. I höst är det Pippi Långstrump som flyttar in på Intiman (efter Bröderna Lejonhjärta, Emil i Lönneberga och Ronja Rövardotter ...) och den senaste succén, Bröderna Lejonhjärta, flyttar vidare till Lisebergsteatern och får en ny premiär den 24 november. 

Äkta teaterglädje och medryckande musik

Så vare sig du befinner dig på västkusten eller östkusten så kommer du att ha tillgång till en familjeteaterupplevelse av världsklass. Klassiska äventyrsböcker som varsamt anpassats till att passa i en modern teater för en modern publik med många entusiastiska skådespelare på scenen, fina teatereffekter, old school teaterglädje och massor av medryckande musik.
Pippi skulle förresten passa utmärkt som musikalstjärna. Hon har sången och dansen i blodet ...

Rövardotter och Idol som Pippi

Amanda Andersson, som spelar Pippi, är en tonåring med mycket musikaliskt skinn på näsan. Hon är från Falkenberg (västkusttös alltså), hon har varit med i Idol, hon har bland annat spelat huvudrollen i Ronja Rövardotter ... hon gjorde premiär på scen som fyraåring, på Stora Teatern i Falkenberg, i showen Schlagerabstinens (även känt i folkmun som "Vi saknar Melodifestivalen ...") och mimade då till Amy Diamond. Mimandet varade inte länge, snart sjöng hon på riktigt. I somras såg jag henne i rollen som Loreen - Mellodrottningen med megahitten Tattoo - och hon var  ruggigt lik i scennärvaro och rörelsemönster och sång.

Drömmer barn om att bli en ny  Loreen ... eller en sjösjuk sjörövare?

Nu ... känns det som om man ser Pippi framför sig. Vem vet, hade Pippi uppfunnits idag kanske hon hade haft jättelånga naglar och flygigt hår och tatueringar och bestämt sig för att bli schlagerartist och vinna Mello, ESC och Idol?! Det verkar vara en vanligare barn-och-ungdomsdröm idag än att bli pirat och gå till sjöss, som i Astrid Lindgrens böcker. (Vem vill INTE undvika sjösjuka?)
Det som är tidlöst är att vara kavat och optimistisk och att vända saker till det allra bästa.
Det som också är tidlöst är att längta efter spänning och att något ska hända ...

Visualiserar en spännande vän ... och så finns hen

Första gången jag läste Pippi var jag övertygad om att Annika och Tommy själva hade hittat på Pippi, för de var så uttråkade, Pippi är liksom deras egen Hemlige Mållgan. Hur mycket i Pippis värld händer på riktigt, hur mycket är på lek och på låtsas? Finns det verkligen sockerdricka i sockerdricksträdet? Lägger Pippi ut skatter som de ska hitta eller låtsas de hitta eller har de verkligen hittat en ny skatt? Och spelar det någon roll?
Nej, det spelar absolut ingen roll.  Speciellt inte när det är teater. Teater i sig är essensen av lek och låtsas och att allt är möjligt. 

Två upplagor av Tommy och Annika

Alla huvudrollsinnehavare på scenen är väldigt unga - Tommy och Annika finns i två upplagor, för att alternera och avlasta varandra. Det innebär ju också att det blir två premiärer, två röda mattor och två premiärkalas ... Det unga busiga paret Dunderkarlsson och Blom (som vill komma åt Pippis guldpengar) finns också i två upplagor och de påminner lite om det flyhänta gänget kring Oliver Twist ...

Tommy och Annikas mammas hemliga dubbelliv som pirat

Det finns en hel hög med stora (och små) pirater som kan komma in och showa, skoja och dansa ... och lever inte Tommy och Annikas mamma ett hemligt dubbelliv som pirat?! Coolt!
Visst känns det här troget böckerna, och Pippis origin-story om hur hon dök upp i Villa Villerkulla en vacker dag ... 
Men. Hur väl minns vi böckerna? Prussiluskan var aldrig med. Hon uppfanns när Pippi filmades i början av 1970-talet. Idag "minns" vi alla Prussiluskan i Pippi-böckerna, fast hon inte är med där. Och nu för tiden ... visst skulle det kännas konstigt med en Pippi uppsättning utan den vuxna karaktär som de flesta barn verkar tycka är allra roligast och som med tiden har blivit "kanon".

Prussiluskan är en ny barnfavorit

Häromåret var jag inbjuden till Astrid Lindgrens Värld för att skriva, och alla barn älskade trion Prussiluskan och Kling och Klang, trion hade till och med fått en egen allsångsprogram och en egen scen ... och var det inte lite romance igång mellan Prussiluskan och Kling? Kling och Klang verkar förresten vara avlägset släkt med Dupontarna, de är så klantiga hela tiden, klantiga, men välvilliga.
Även här upplever jag att denna trio är en barnfavorit som drar ner många skratt.

Alla vill vara Pippi och ha en vän som Pippi

Men den skojiga Prussiluskan och de dansande piraterna i all ära, den som alla älskar mest är så klart Pippi. Hon är dels den som alla flickor och pojkar (och alla andra) vill vara - modig, snäll, fri - men hon är också den vän som alla vill ha - modig, snäll, generös, lekfull, lojal.

En av mina vänner var på besök från Frankrike till Astrid Lindgrens Värld. De hade läst Pippi och dottern var så förälskad i Pippi att hon följde efter Pippi (eller snarare flickan som spelade Pippi) hela dagen. Hon ville inte se någon annan Astrid Lindgren karaktär eller göra något annat under hela vistelsen.

En Pippi med attityd och karisma

När man ser Amanda i rollen som Pippi kan man mycket väl tänka sig att små barn blir så stormförtjusta att de skulle vilja följa runt henne jämt, överallt, som trogna små hundvalpar. Hon har den utstrålningen. En Pippi med attityd och karisma. En Pippi för 2020-talet.

Tommy och Annika är lite roligare och tuffare än vad de brukar vara - speciellt Annika som var så räddhågsen förr i tiden.

Det finns gott om unga skådespelare här som vi säkert får se mer av i framtiden. 
Och Pippi gör verkligen intryck. She sticks like a tattoo ...

Tvättäkta medryckande musikalupplevelse

Det här är en otroligt fin teaterupplevelse som är både nydanande och nostalgiskt traditionell ... och föreställningen bjuder även på en tvättäkta musikalupplevelse med hisnande äventyr, klämmig sång, medryckande dans, spralligt skoj och massor av bus för alla åldrar.

P.S. Känner du igen några av de skönsjungande sjörövarna så kan det vara för att du sett och hört dem leverera smäktande stämsång i förra säsongens dunderhit Ronja Rövardotter ...


Annika och Tommy och deras mamma och Annika och Tommy ...
Showsugna små och stora sjörövare ...

The Artful Dodger & Oliver Twist?! Nej, det är Dunder-Karlsson och Blom!

Alla bilder är officiella pressbilder från Stage Fantasy / 2 entertain. 
I ROLLERNA - cast 1 och cast 2
Pippi - Amanda Andersson 
Tommy - Ian Hammarbäck och Erik Norgren
Annika - Emilia Rösund och Lea Lindblad
Kling - Anders Lindahl 
Klang - Tomas Totten Strömberg 
Prussiluskan - Jessica Stendahl 
Efraim Långstrump/Starke Adolf - Henric Joneskär
Dunder-Karlsson/Ensemble - Olle af Klercker och Hugo Gummesson
Blom/Ensemble - Erik Källsäter och Benjamin Östberg
Fru Zettergren/Ensemble  -Liv Sundblad 
Ensemble - Jennifer Sherwood och Oliver Samil
Ensemble/kaffedam - Meleah Myhrberg och Kimberly Rydberg
Galna Gunnel/Ensemble - Maja Lindahl 


torsdag 19 september 2024

Kaninkalas!

 


Passa på och fira ut Sommaren på Liseberg med finfin Kaninteater! 
Kanina och skatten är ett fartfyllt musikaliskt äventyr tillsammans med Lisebergs färgstarka tjejkaniner Lisen och Kanina och massor av gång och dans!


Det blir även minidisco med kaninerna!

SCEN/TV: Missa inte Doobidoo med A Show Larger Than Life!

Lotta Engberg - Lotta på Liseberg - var en av stjärnorna på röda mattan när galapremiären för A Show Larger Than Life på Rondo, Liseberg, Göteborg gick av stapeln. Frontman i den stora showen är David Lindgren (från Kalix) och han flankeras närmast av Boris René (från Kongo-Kinshasa och Örebro). I kvällens Doobidoo bildar David och Boris ett tävlande par ... som möter Lotta Engberg. Tillsammans med Edvin Törnblom. Det är upplagt för A Battle Larger Than Life ... ?!





Pressbild 2 entertain / showtic / A Show Larger Than Life.



tisdag 17 september 2024

SCEN: Dreamgirls - Edward af Sillén serverar en soulig dröm på Chinateatern



























Regi: Edward af Sillén
Titel: Dreamgirls
Baserad på: Broadwaymusikalen Dreamgirls från 1981 - filmad 2006.
Plats: Chinateatern, Stockholm
Medverkande på scen: Janice Kavander, Laila Adéle, Mary N’Diaye, Alexander Larsson, Prince Mpedzis, Christopher Lehman, Peter Gardiner, Minou Deilert med flera
Spelas: 12 september till 17 november 2024 25 januari 2025! Förlängd säsong!
Speltid: 2 timmar 45 minuter

Skönsång och solidaritet med Den Stora Divans återkomst!
 
Känner du igen titeln Dreamgirls? Musikalen blev en megasuccé på Broadway, premiär 1981, nominerad till 13 Tony Awards och vann 6. Filmen från 2006 gjorde också succé med Jennifer Hudson, Beyoncé, Eddie Murphy, Jamie Fox och Danny Glover i några av rollerna.

Det här är första gången som Dreamgirls sätts upp på en scen utanför Broadway eller Londons West End. Första gången som Dreamgirls får sjunga på ett annat språk än engelska. Ett stort ansvar för den svenska scenen - och en stor eloge att man fått den äran. Svenska Dreamgirls har redan slagit rekord - i antal afrosvenskar i en och samma produktion. 

Musik av Henry Krieger och text av Tom Eyen. Inspirationen för Dreamgirls musikalen var showbiz drömmar och senare framgångar för R&B och soulmusiker som The Shirelles, James Brown, Jackie Wilson med flera ... men mest av allt är man inspirerad av Diana Ross och The Supremes.

I Dreamgirls får vi följa en fiktiv sångtrio från Chicago Illinois som kallas The Dreams eller The Dreamettes och som går från att vara strävsamma, okända musikälskare till att bli musikaliska superstjärnor. Under tiden hotas och prövas deras vänskap och deras sammanhållning, en i gruppen blir ersatt med en fogligare stjärna, någon i gruppen blir ihop med deras manager som även en annan av tjejerna haft ihop det med ... och så vidare. Såpa är bara förnamnet. Dessa dreamgirls är riktiga dramagirls. Hjärta och smärta. Catfights och splittring och försoning. Männen i dramat är inte speciellt pålitliga (speciellt inte de som frodas i nöjes-och-musikindustrin) och det krävs systerskap och solidaritet för att överleva och för att lyckas.

Men Dreamgirls USP är ju den fina musiken med Motown vibbar och man har här i Chinateaterns uppsättning hittat riktigt bra sångare och lyckats få till bra svenska översättningar, vilket inte är lätt, för vi kan ju alla sångerna i engelskspråkigt original.

Vissa översättningar blir mer klockrena än andra, Jag stannar är en väldigt fin titel - och sång - på svenska. One night only har blivit till One night only ... även på svenska. Visst hade man lätt kunnat sjunga Endast en natt, endast en natt, är allt jag har att ge, endast en natt, endast en natt, är allt jag hinner med ... Och det går perfekt ihop med noterna. Att växla mellan engelska och svenska i samma mening är bara konstigt. Om de talar och sjunger på svenska hela tiden är det lättare att behålla illusionen (och tänka sig att karaktärerna på scenen befinner sig förr i tiden i Amerika).
 
Jag läste häromdagen att Den Stora Divan hade gått ur tiden - den sista av dem, Adele, ska nu ta time out på obegränsad tid. Men Céline Dion på OS-invigningen i Paris påminde oss om hur mycket vi saknat Den Stora Divan med överjordiska megapipor som kan förtrolla ... My heart will go on. Je ne regrette rien.

Dreamgirls är som ett stjärnfordon för Den Stora Divan. Diana Ross var ju en av dem. Här finns plats för de känslosamma megaballaderna levererade av avundsvärda röstomfång.
Det är helt klart tjejernas kväll på China. Det lyser och sprakar om dem - och låter helt underbart.

Kul att veta: 

And I am telling you I´m not going blev Dreamgirls största topplisteraket 1982 - den sjöngs då av

Jennifer Holliday.Här är det Laila Adéle som river ner jubel och applåder med den svenska versionen 

Jag stannar. Så bra.

Smart lösning: En spegel bakom musikalartisterna gör att publiken på Chinateatern förvandas till publiken i själva musikalen. Vi är med på konserten och detta förstärker konsertkänslan i själva musikalens handling. Så snyggt. 

Dreamgirls-filmen som kom 2016 adderade nya sångnummer och från filmen har man tagit vara på och översatt duetten Lyssna som framförs av  Janice Kavander och Laila Adéle. Så tjusigt.


PS. Sverige är FÖRST i hela världen med att sätta upp Dreamgirls - på ett nytt språk! Fattar ni hur stort det är?! Passa på och se och njut. 


TIPS: Spana in ett läckert medley från Dreamgirls på Skansen i sommar:

Allsång på Skansen – Dreamgirls – medley | SVT Play (kan ses till och med 9 februari 2025)

 

Dreamgirls – The Musical är fylld av ikoniska hits som And I Am Telling You not going, One Night Only, Listen, More, I love you baby och många fler. I huvudrollerna som Deena, Effie och Lorrell ser vi artisterna Janice Kavander, Laila Adéle och Mary N'Diaye . Rollerna som Curtis och Marty spelas av Alexander Larsson och Peter Gardiner och ensemblen består av några av Sveriges mest meriterade sångare och dansare.



söndag 15 september 2024

BOK/FILM: Uglies-Pretties-Specials - Scott Westerfields serie intar Netflix

 

Joey King och Chase Stokes i filmen Uglies som finns att se på Netflix.










I trilogin Uglies-Pretties-Specials har amerikansk-australiensiska Scott Westerfield dragit utseendehysterin till sin spets. I framtiden är det obligatoriskt med skönhetsoperationer. Det är enda sättet för alla att bli likvärdiga och få samma möjligheter. Utseendet säger allt. Ätstörningarna har lösts med att alla äter precis vad de vill och sedan tar tabletter och utplånar alla kalorier.

Men det utplånar inte det romantiska triangeldramat som Tally Youngblood ställs inför. Dessutom finns det en motståndsgrupp (så klart) som motarbetar den onda regimen. För i framtiden är det en upprorshandling att välja att vara ful ---- och se ut så som naturen ämnade det, utan plastikkirurgi.

Alla böckerna finns översatta till svenska (Bonnier Carlsen förlag) - del ett i serien finns som film och har just gått upp på Netflix. Intressant att notera om filmen: alla uglies-pretties-och-specials är jättetjusiga och ser ut som Hollywoodstjärnor. Det var nog inte tanken när Scott Westerfield skrev böckerna. Som handlar om att vanligt folk ska få se ut som vanligt folk. Som sorgligt nog inte är representerade så ofta i amerikansk film. 

För att få se "vanlisar" på tv-film får man välja ett deckardrama som Sherwood (SVT play) Som utspelar sig i norra England i de gamla gruvdistrikten. Skådespelare som inte är Hollywoodtjusiga kan i alla fall få roller som gamla gruvarbetare ...

SCEN: Kanina och den försvunna skatten - Indiana Jones inspirerat äventyr på gröna Kaninscenen Liseberg

 

Titel: Kanina och den försvunna skatten

Plats: Kaninscenen, Liseberg

Medverkar: 2 gröna kaniner (Lisen och Kanina), 2 människovänner, 1 Måns Tråk

Spelas till och med: 22 september

Därefter: NY Halloweenteater med kaninerna och NY julteater med kaninerna! Ingår i entrébiljetten!

Spelas dagligen när Liseberg är öppet. Se Lisebergskalendern för exakta klockslag.

Speltid: 20 minuter

Betyg: 4 🌟🌟🌟🌟

Vad skulle kaninerna göra utan Måns Tråk? Och vad skulle Kaninscenen göra? Någon måste sätta igång alla intrigerna och leverera exposition för den entusiastiska publiken ... och dra några göteborgsvitsar. För Måns Tråk är ju riktigt vass när han lurar i vassen ... Och upptäcker att kaninerna snubblar över hans skattkarta som visar var hans mormorsmormorsmormorsmormorsmors skatt finns nedgrävd.

Kanina och hennes människovän bestämmer sig för att gräva upp skatten (Måns skuggar dem) och hon tar sin goda vän kaninen Lisen till hjälp. Lisen är uppe i varv ... och äger ett varv. Med en båt. Som råkar vara Kaninlandets enda båt. Lisen har också en egen favoritmänniskovän, en som hon lär att simma, och det blir många fina lektioner och smarta ramsor innan tekniken sitter. Ramsan visar sig också vara till hjälp när det gäller att få tag på skatten ....

Indiana Jones kaniner och den simmande skatten

Det här är ett Indiana Jones inspirerat äventyr och det är sååå bra. Rappt, roligt, lärorikt och smart. Dessutom musikaliskt med en hel del kanindans  (och discodansande människor). Den minsta som uppskattar teatern och gurgel-skrattar är under ett år och hen älskar tittut-peekaboo-bakom-dig scenen. De äldsta ... är medföljande vuxna som skrattar gott åt alla göteborgsvitsar. Däremellan finns alla åldersgrupper representerade. Inklusive teens&tweens som hovrar i bakgrunden och nostalgiskt spanar på kaninerna (vilket man kan göra över en vuxen kopp kaffe och en bulle på Kanincaféet mittemot Kaninteatern - eller så kan man unna sig ett glas barnsligt god färgglad saft). Det här är verkligen barnteater som har något att ge alla som kommer att tittar. Det blir intriger, skattjakter, rebusar, spänning, massor av skratt, musik och dans.

På slutet är alla vänner och dansar. Inklusive Måns Tråk. Som innerst inne säkert gillar kaninerna. Varför skulle han annars bo mitt i kaninlandet?

Rabbit-girl-power

Under årens lopp har vi sett många kaninteatrar på Kaninteatern - affischnamn har varit Bagare Berg (som förestår Kanincaféet?), Trollkarlskaninen Kanne och julkaninen Julius. NU är det två tjejkaniner som ensamma äger scenen ... ja, tillsammans med sina respektive människor (en tjej och en kille) och Måns Tråk, vår favoritintrigör i Kaninlandet. Kanintjejerna Lisen (fint namn för en Lise-bergs-kanin!) och Kanina är bästa vänner och fullt kapabla att åka ut på äventyr själva ... utan att någon av pojkkaninerna är med och håller dem i tassen. Lisen är dessutom en duktig affärskanin som driver ett varv (och en simskola?) alldeles själv. Rabbit-girl-power. Tassen upp på detta!

Snart är det dags för höstteater ... och julteater! Kaninen Kanina (i randig klänning) har många gig!



fredag 13 september 2024

SCEN: A Show Larger Than Life - Världsklass! Rondo, Liseberg.

 

Betyg: 5 🌟🌟🌟🌟🌟

Världsklass. Rondo. Liseberg.

Det har i nöjeskretsar gått inflation i att använda ordet "världsklass". Juryn kan till exempel säga det om halvdana uppsjungningar i Idol, innan en tävlande åker ut på öronen.

Men här används ordet i sin rätta betydelse. Det här är världsklass. På riktigt. Produktion, innovation, kreativitet, musikalitet, helhetskoncept och entusiasm håller världsklass från start till mål.

Liksom Liseberg (där Rondo ligger) är större och maffigare än Gröna Lund så är A Show Larger Than Life i utökad och upphottad version större och maffigare här än i den första upplagan som gick på Hamburger Börs. 

Välkryddat helhetskoncept

Man har verkligen hittat ett bra sätt på Rondo att följa upp supersuccén Mamma Mia! The Party som på sitt eget unika sätt utnyttjade byggnaden. Här tänker man också helhetskoncept med heta rytmer kombinerat med en matresa genom Latinamerika och Kalifornien. Musikaliskt är kärnan i A Show Larger Than Life kärleken till den stora boy band eran: 1980-tal, 1990-tal och tidigt 2000-tal. 

En show baserad på megahits

Det här är en show som helt och håller bygger på megahits. Det finns inte en död minut. Man har inte bara plockat russinen ur kakan - man har plockat russinen ur hela kakbuffén. Och sedan blir det svensk prinsesstårta till påtåren för att uppmärksamma några av dem som bidragit till Det Svenska Musikundret.

Du gamla, du fria, du innovativa svenska musikunder ...

För visst ska den svenska insatsen i boy bands segertåget hyllas. Vad vore den stora boy band eran utan Max Martin, Jörgen Elofsson, Andreas Carlsson, Denniz Pop, Lisa Miskowski  och alla de andra svenska musikaliska snillena? Några av kompositörerna finns i den kändistäta publiken ikväll - dock inte Max Martin som skrivit allra flest hits, och inte bara till boy bands utan även till stora kvinnliga solostjärnor som Britney Spears, Taylor Swift, Céline Dion ... Kavalkaden med svenskskapade  internationella megahits framförs i ett publikfriande bejublat nummer som skulle kunna ersätta Du gamla du fria ... som stolthetsgenererande nationalsång. Vad sägs om svenskt OS-guld, flaggan hissas och vi får höra ett svenskt boy band potpurri som kröns med solohiten Oops!... I Did It Again  ...? 

Smäktande boy band ballad på Kalix-manér

David Lindgren fungerar som central figur och berättare under kvällen, tillsammans med Boris René och Greg Curtis. Vilket är det bästa språket, den bästa dialekten, om man vill deklamera boy band texter med känsla? Är det en fördel att vara från Kongo-Kinshasa, Los Angeles eller Kalix? Om Leif & Billy (som ska inta Rondo januari 2025) behöver komisk förstärkning ... bör de absolut värva David Lindgren. Han kan på kalixmål citera boy band hits översatta till svenska och folk kommer att vrida sig  av skratt - igen.

Band utan bandens klassiska instument

Boy bands brukar inte, namnet till trots, vara några band. Ingen på scen spelar några instrument. Utom här. Bandet sitter upphöjt i fonden på scenen, inte undangömt i något dike, och se där! Boy band killarna från EMD sitter också där och spelar instrument! I alla fall E:et och M:et. Erik och Mattias.

I en hyllning till de boy band medlemmar som blivit ännu större sedan de lämnat sina respektive band nämns Harry Styles, Robbie Williams, Justin Timberlake ... och Danny Saucedo. Danny blev jättestor sedan han lämnat EMD. Detta sagt med glimten i ögat. Producenten bakom kvällens show har bland annat gjort båda Dannys hyllade krogshower, NU och Run(a)way show. Givet är att EMD-kollegorna ska hylla sitt älskade D.

Frestar med fullmatad hitslista

I den fullmatade hitslistan finns inte bara den självklara guldåldern representerad utan hela fem decennier av hits. The Temptations och Jackson Five var också boy bands (och Michael Jackson blev också större sedan han lämnat sitt boy band ...) 

Backstreet Boys,  New Kids on The Block och Westlife är klara favoriter hos killarna på scenen och, som det låter, även bland killar och tjejer och alla andra i publiken. Och i nutid har vi megasuccéer som BTS och One Direction. 

Musikens superhjältar

Greg, som flankerar David på scenen, är en av dem som serverar boy bands med hits idag. Han har bland annat skrivit för BTS. Boy bands idag är kanske allra störst just nu inom K-pop? Självklart är i alla fall att det går en ny boy band våg över världen och det är inte bara småttingar som gillar. Martin Scorsese har synts digga på en One Direction konsert. Även om han hävdade att han bara skjutsade barnbarnen ... Scorsese har dissat superhjältevurmen i nöjesindustrin - men aldrig boy bands. Finkulturella personer och recensenter har dock många gånger haft lite svårt för boy bands. Men tiden har visat att boy bands har dragit det längsta strået till sist. De, som David Lindgren, som gett sig hän och älskat New Kids On the Block, Westlife, Boyzone, Boyz II Men, Take That, *NSYNC, och alla de andra ... de fick rätt till sist. Det finns mycket man kan säga om popkulturens resa in i ett (relativt) finkulturellt rum (det blir inte mycket större i Sverige än att hyllas med en egen krogshow) ... men boy band fans summerar bara sin seger över belackarna med ett kärnfullt "Take That!".

Omfamnar fånigheterna med kärlek och glädje

Nu finns det så klart mycket som är fånigt med boy bands. Bland annat videon där Take That står i vinterkläder i regnet. David Lindgren & Co sopar inte fånigheterna och pinsamheterna under mattan - de omfamnar dem, bejakar dem, bjuder på sig själva och gör en av de roligaste MTV-videorna som aldrig visats på MTV när de till tonerna av Shape of My Heart rullar runt i kall sand och badar i isigt vatten en septemberdag och försöker få det att se ut som om de njuter av upplevelsen, medan David sitter på en sten (i en skog vid en sjö?) och försöker se svårmodig ut.

Blandar högt och lågt ... och når ut

Rent visuellt är showen underbar och underbart imponerande. Många shower lovar att nå ut till publiken utan att lyckas med sin vision fullt ut ... Här har man verkligen utnyttjat hela arenan till max. Bord förvandlas till multipla catwalks, modiga sångare flyger i luften och gör volter, en hel extrascen finns uppbyggd mitt bland borden och fenomenala nummer uppförs från översta våningen i galleriet.

Stämsäker skönsång och smittande entusiasm

Allt levereras lekande lätt med stämsäker skönsång, krispig koreografi, smittande entusiasm, vinnande humor, glimten i ögat och blixtrande fyrverkerier. Och som alla boy bands och boy band fans vet: det svåra är att få det att se så här enkelt ut. Det lättsamma är ofta det svåraste.  Det här är så bra att du behöver inte ens gilla boy bands för att ha "the time of your life". Men en varning bör utfärdas: är du boy band skeptiker och tror dig vara boy band immun ... den här kvällen kommer att omvända dig och få dig att dansa, jubla, klappa i händerna och släppa loss på (lek-)fullt allvar. 

Och efter en bejublad encore blir det disco.


Producent: Mikael Gordon-Solfors som stått bakom shower som Danny Saucedos NU och The Run(a)way Show, Ola Salos It Takes a Fool To Remain Sane och Alcazars Disco Defenders.
Regi: A Show Larger Than Life har regisseras av den hyllade och prisbelönte Roine Söderlundh
På scen: David Lindgren, Boris René, Greg Curtis, Erik Segerstedt, Mattias Andréasson med flera ...
Kapellmästare: Kristian Kraftling
Produktionsbolag: 2Entertain.
Premiär: 12 september 2024 på Rondo, Liseberg, Göteborg.

Musik: Från tidigt 60-tal fram till idag, med världskända hits från bland andra The Temptations, Jackson Five, Backstreet Boys, New Kids on The Block, Westlife, Take That, *NSYNC, One Direction, BTS och många fler.

Spelas: från 12 sep till och med 21 dec 2024
Pris: från 595 kr.
Speltid: 1 timme och 40 minuter
Åldersgräns: 18 år, i målsmans sällskap 13 år





tisdag 10 september 2024

FILM: The Fall Guy - En hejdundrande hyllning till stuntvärlden






















Betyg: 4

Regissören David Leitch (Bullet train, Atomic Blonde, John Wick) jobbade som stuntman och var Brad Pitts dubbelgångare i flera filmer. Leitch har bland annat påtalat att det saknas en kategori med Oscars för bästa stunts och John Wick stjärnan Keanu Reeves har troget backat upp honom i lobbyingkampanjen för Oscarsrättvisa för stuntpersoner. Brad Pitt spelade förresten stuntman i Once Upon a Time in Hollywood ... och vänskapen som denna stuntman har med Den Stora Stjärnan (spelad av Leonardo Di Caprio) är typ raka motsatsen till den relation som filmstjärnan Tom Ryder har med sin stuntman Colt Seavers i The Fall Guy. Det är Colt som är filmens protagonist, han spelas av filmens största stjärna Ryan som är känd som Ken i Barbiefilmen och inledningsvis pratar han lika mycket som den andre Ryan som är känd från Deadpool filmerna.

I centrum står en kärlekshistoria. Ryan Gosling och Emily Blunt har fin personkemi. De har också fingertoppskänsla när det gäller komisk tajming. Och visst finns det en tanke med att förena stjärnorna från förra sommarens stora blockbusters: Barbies pojkvän Ken och Fru Oppenheimer. Ryan spelar återigen en trånande blondin som är kär i en smart och driven tjej som spelar över hans liga (men med den skillnaden att här kan han få tjejen, det är den typen av film) och Emily spelar återigen en flickvän eller fru med driv och klös och skinn på näsan.

Filmiskt självlysande kärlek

Inledningsvis är paret Ryan och Emily - eller Colt och Judy - nästan självlysande i sin kärlek till varandra, de skojar om vad saker heter på amerikansk respektive brittisk engelska och att de ska ha semester tillsammans i "bathing suits" och "swimming costumes". Med kryddiga margaritas som sällskap. Han är stuntman, hon är filmfotograf, och de är övertygade om att deras kärlek är som den i filmens magiska värld. Eller ännu bättre.

Tills en olycka förändrar allt.

Från fotograf till regissör

Arton månader senare har Judy tagit steget från fotograf till att bli filmregissör och Colt gör comeback som stuntman i filmen Metalstorm som spelas in i Australien. Detta är alltså en film i filmen och det blir väldigt mycket meta och diskussioner om konstnärliga val, stuntmöjligheter, split screens och problem med tredje akten.

Välskräddade julpantomimskurkar

Producenten Gail (Hannah Waddingham) verkar inte ha rent mjöl i påsen och filmstjärnan Tom Ryder (Aaron Taylor-Johnson) är egenkär och opålitlig. De båda britterna har - som traditionen bjuder - lagt beslag på välskräddade skurkroller som nästan känns som tagna från en julpantomin. De är så ... larger than life. Waddinghams stil skulle kunna få Cruella de Ville att kännas måttfull.

Parodi på Cowboys & Aliens

Filmen i filmen är en hyllning till - eller en parodi på beroende på hur man ser det - Cowboys & Aliens som kom, sågs (av några få i alla fall) och floppade 2011. Metalstorms cowboy leder kriget mot utomjordingarna, men blir också kär i en alien vid namn Aliana. Det finns paralleller till historien om Colt och Judy och deras kärlek och de hinder de har att överkomma och hur de ska hitta fram till varandra.

Det finns glimtar i ögat i överflöd och varm humor och spektakulära stunts. Men Metalstorm verkar
vara så kalkylerat fånig att det är omöjligt att tro på att Jody drömt om att göra denna film hela livet.
Det verkar snarare vara recycling av det superkommersiella sci-fi skrapet på botten av den metaforiska tunnan med rester som hon harvar med. Inte en dröm.

Metaforiska metavurpor slår knut på sig själva

Sedan funderar man på hur mycket Ryan egentligen är med i filmen --- det är massor av stunts och det är så klart riktiga stuntmän som gör de spektakulära stuntsen. Så en filmstjärna spelar en stuntman som i sin tur mestadels spelas av stuntmän ... i en film i en film. De metaforiska metavurporna slår knut på sig själva som en kringla.

Var är Tom Ryder?

Tom Ryder försvinner. Colt övertalas att leta efter honom. Massor av komplicerade intriger följer. Någonstans tappar familjen tråden. Skådespelare och filmproducenter och annat löst folk i kultursektorn är knappast "master minds of crime" och de brukar inte ha arméer av mordiska underhuggare, likt drogkartellerna i Bad Boys, som springer deras ärenden. Det går knappast att sätta dit någon för mord när personen i fråga har alibi på en annan kontinent ... Men intrigerna resulterar i alla fall i fler spektakulära stunts.

Världsrekord  - på riktigt

The Fall Guy är en osminkad "no holds barred" hyllning till alla de stuntpersoner som med fara för liv och lem - och ofta med ett tummen upp - skapar minnesvärda scener. Det slås ett rekord i filmen i filmen och man utropar glatt "Världrekord!" när det rullas med en bil, 8 1/2 varv, på stranden. Närmare hundra stuntpersoner varit involverade i filmen,  mycket är "live action", men man drar sig inte för att använda sig av digitala finesser också.

Skolad i Miami Vice

Filmen är inspirerad av tv-serien Stuntmannen från 1981, där Lee Majors spelade stuntman. Mer 1980-tals nostalgi: Kiss-låten I was made for lovin’ you är ett återkommande musikaliskt tema och Colt har en Miami Vice jacka och har skaffat sin första yrkeserfarenhet på en Miami Vice show. Och visst får vi se ett par klassiska Miami Vice stunts i filmen.

Kul att veta: Ryan Goslings egen personliga stuntman fick en liten roll i själva fiktionen i filmen - förutom att göra Ryans stunts.  På riktigt.


måndag 9 september 2024

FILM: Bad Boys Ride or Die - Smith och Lawrence sjunger country och överlåter de stora stuntsen till de yngre ...

























Bad Boys: Ride or Die (2024)
Betyg: 3

Bad Boys paret Will Smith och Martin Lawrence har blivit äldre och börjar mer och mer att påminna om de surt gnabbades Jack Lemmon och Walter Matthau från filmserien Grumpy Old Men än de "boys" som de ursprungligen marknadsfördes som. Bad Boys firar 29 år i år med en ny film och BD-4KUHD utgåvan är maxad med extramaterial. Bland annat finns en hyllning till producenten Jerry Bruckheimer som blir mer och mer lik Jacob Hård ju längre tiden går. Några som också ska hyllas i samband med 29 års jubiléet är stuntpersonerna. Bad Boys serien blir inte bättre än sina spektakulära stunts och detta är en serie som fortfarande satsar på det analoga - precis som 1995. Ska det göras, ska det göras på riktigt!

De första två filmerna i serien regisserades av Michael Bay och nu är det duon Adil El Arbi och Bilall Fallah som har tagit över Bad Boys konceptet och det känns på mer än ett sätt trevligt att denna regissörsduo har hittat hem - och hem till en franchise och ett filmbolag som uppskattar dem. När de för första gången figurerade i megarubriker i filmsammanhang så var det under tragiska omständigheter - detta är regissörerna som fick se sin superhjältefilm Batgirl  bli skrotad av Warner Bros för en skatteavskrivning. Sedan blev de värvade av Bad Boys gänget.

Bita ihop, komma igen

Men det gäller att göra som stuntpersonerna som får på moppe - resa på sig, bita ihop och komma igen. Med Bad Boys for Life och Bad Boys: Ride or Die har de fått göra filmer som nått en stor publik. Biosuccéerna har varit givna och nu är det dags att grotta ner sig i "behind the scenes", intervjuer med regissörerna, skådespelarna, producenten, stuntpersonerna ... och alla bortklippta scener. I ärlighetens namn så kan man förstå varför scenerna är bortklippta --- filmen har redan tillräckligt med exposition så det räcker och blir över.

Smith som underutnyttjad straight man 

Något som är lite underligt är att Will Smith ofta får spela "straight man" mot Martin Lawrences tramsetrasa. Roligast är den här filmen - och hela serien - när de båda två får tramsa. Och till exempel försöka sjunga the greatest hits of Reba McEntire. Smith har i filmens försetts med en son som får göra de mest spektakulära stuntsen (Jacob Scipio) och Lawrence har fått en vältränad svärson. Det märks att man planerar för framtiden och för nästa generation som ska få göra det mesta av "the heavy lifting". I filmen kommenterar Tiffany Haddish att Will Smiths son inte ser det minsta ut som Will Smith, han ser inte ens afroamerikansk ut ... Nej, det är han inte heller. 

Scipios skurk byter sida 

Scipio kom förresten in i serien i förra filmen som den obligatoriske brittiske skurken (walesiske Ioan Gruffud har axlat denna roll i Ride or Die) men har nu tydligen reformerats och kommit med på hjältesidan. Brittiska skurkar är något av en klyscha i amerikansk film --- något som verkar vara obligatoriskt om man inte kan få Peter Stormare (den andra Jurassic Park filmen, den andra Jump Street filmen, den andra Bad Boys filmen ...). Eller Kevin Bacon. Som redan var upptagen med exakt samma skurkroll i Beverly Hills Cop serien.

Välskräddad skurk (igen)

För det handlar återigen om att infiltrera och att organisationen är infiltrerad och vi som åskådare förstår vem det är (Bacon eller Gruffud) så fort vi ser hen i hens välskräddade kostym. Ingen skurk var förresten mer välskräddad än Alec Rickman i Die Hard.
Och det där med infiltrationer är varken överraskande eller ovanligt, vare sig i filmens värld eller i verkligheterna. På nyheterna basuneras det ut att New Yorks borgmästare blivit infiltrerad - en anställd var kinesisk spion, och mot att leverera positiva nyheter om Kina på jobbet fick hon bland annat en Ferrari, en bostad på Hawaii och leveranser med saltad anka. Klart att hon gick med på att infiltrera - vem i hela världen kan motstå saltad anka?


lördag 7 september 2024

SCEN: Joyride the Musical - Stor besvikelse för Roxette fans

 


























Recension: Joyride the musical i regi av Guy Unsworth

Roxette är det största svenska musikfenomenet sedan ABBA. Musikalen med Roxette musik lär ha lockat 45% nya besökare från utlandet till operan ... och vad får de se? En dammig brittisk otrohetsfars som hade luktat daterad redan på 1990-talet. 

Är det verkligen rätt tid för fler likadana spring-i-dörrarna och förväxlingsfarser, har inte Ray Cooney kommit och gått och lämnat oss sugna på något bättre, något matnyttigare, något mindre sötsliskigt vimsigt? Nu är det dock inte Cooney som står bakom denna Joyride-crash, utan Jane Fallon, bland annat känd som partner till Ricky Gervaise. Komiken är i samma stil, låg på empati och människokännedom och ganska misogyn/misantropisk syn på livet. Alla är idioter. Alla är själviska. Alla är egoister. Alla är osympatiska. Alla bedrar alla. Alla bedrar också sig själva. Det finns ingen att heja på.

I sann Cooney-isk Kuta-och-kör anda har en man två olika familjer, kvinnorna träffas och beslutar sig att hämnas. Men när mannens liv och ekonomi ruineras slår det också mot hans dotter ... som är undantaget från regeln att alla är osympatiska skitstövlar som vi skiter i hur det går för. 

Musiken är så klart bra. Det är ju Roxette. MEN. Ingenting av detta har något med Roxette att göra.
Det är mycket konstigt att man gjort en dammig brittisk fars av modern svensk musik.

Visst finns det många jukeboxmusikaler. Man måste stå ut i mängden. We Will Rock You handlar till exempel inte om Queen, men musikalen bevarar deras känsla, hur de var. Den lever på känslan av rock 'n roll som rebellisk och livsviktig - även i framtiden. Och i Mamma Mia finns ett kitchigt band som är essensen av att inte bry sig om vad nån annan tycker  (eller vad som anses vara god smak) à la ABBA. Det finns olika sätt att fånga känslan av något.

Det här fångar NOLL Roxette-känsla. Man hoppas verkligen att fansen sansar sig och sparar sig till nästa års Roxette-turné.

onsdag 4 september 2024

Nu presenteras de nominerade till Crimetime Award 2024

 


Nu presenteras de nominerade till Crimetime Award 2024
I år firar Sveriges största deckarfestival 10 år, precis som priset Crimetime Award som delas ut för tionde gången i rad. Crimetime samlar spänningslitteraturens stjärnor från Sverige och omvärlden på av Bokmässan i Göteborg. Idag presenteras de nominerade till Crimetime Award i kategorierna Årets deckardebut och Årets barndeckare, samt BookBeats pris i kategorierna Årets svenska deckarförfattare, Årets svenska deckare, samt Årets svenska deckaruppläsare. 
Crimetime Award instiftades 2015 av deckarfestivalen Crimetime Gotland med syftet att sprida kriminallitteraturens kraft. Sedan 2018 delas priset ut av Bokmässan i Göteborg. Priset, som är ett av deckarsveriges mest prestigefyllda, har tidigare tilldelats författare som Peter Mohlin, Peter NyströmTina Frennstedt, Lina Bengtsdotter och Klas Ekman med flera.

Priserna delas ut inför publik på Crimetimeområdet under Bokmässan i Göteborg. Prisutdelningen sker på scenen Kåken lördag 28 september klockan 16.00 under ledning av Josefine Sundström och Rebecka Edgren Aldén. Ceremonin är öppen för alla besökare på Bokmässan.

Vinnarna av Crimetime Award för Årets deckardebut och Årets barndeckare erhåller, förutom äran, ett diplom och en prissumma på 10 000 kronor vardera.

– Det är alltid fantastiskt roligt att se nya deckarstjärnor tändas på Crimetimes scen. Flera av våra största spänningsförfattare i dag har en gång i tiden varit nominerade till Crimetime Award Årets deckardebut. I år är det sjunde året jag sitter som sammankallande ordförande, jag förundras varje år över alla nya stjärnor samt hur otroligt kvalificerad spänningslitteratur vi har för barn 6–12 år. Det är ett sant nöje att leda de här jurygrupperna, säger Rebecka Edgren Aldén, sammankallande juryordförande Crimetime Award 2024

Vinnarna av Crimetime Award Årets deckardebut och Årets barndeckare avgörs av två olika jurygrupper, men även läsare kan påverka genom att rösta på sin favorit. Folkets röst räknas som en juryröst. Omröstningarna till Årets deckardebut och Årets barndeckare är öppna för engagerade läsare via bokmassan.se och startar onsdag 4 september och pågår till den 19 september.

För att ta del av motiveringarna till de nominerade och rösta, klicka här


Crimetime Award Årets deckardebut 2024:
Årets deckardebut delas ut till en ny stjärna på deckarhimlen. Förutom berättelsens fängslande kraft bedömer juryn hur författaren har lyckats hitta sin publik och ser gärna att boken tillför något nytt till spänningsgenren. Författarens bok ska ha utkommit under året som gått sedan förra Crimetime. Vinnaren utses av en jury, där läsarnas röster dessutom väger lika tungt som en juryröst.

De nominerade:
Fasad av Hurtig Wagrell, Bokfabriken
De levande och de andra av Hannes Dükler, Piratförlaget
Förtjänst och skicklighet av Monica Nebelius Lüning, Romanus & Selling
En bra man av Tina Trender, Lind & Co
Tjuv och polis av Johan Eriksson, Albert Bonniers förlag

I debutantprisjuryn:
Johanna Wistedt, deckarexpert och förlagsredaktör
Josefine Lindén, författare och förlagsredaktör
Marie Eriksson, deckarälskare som boktipsar som @marieinsweden på Instagram
Peter Carlén, ljudboksfantast i Ljudboksklubben och ljudboksbloggen.com
Rebecka Edgren Aldén, författare och sammankallande ordförande

Crimetime Award årets barndeckare 2024
Årets barndeckare delas ut till en barnboksförfattare som skriver deckare eller spänning för barn 6–12 år. Utgivningen ska ha bidragit till att utveckla genren och till att öka barns intresse för böcker och läsning. Författarens bok ska ha utkommit under året som gått sedan förra Crimetime. Även här utses årets barndeckare av en jury, där läsarnas röster motsvarar en juryröst.

De nominerade:
Petrus Dahlin och Sofia Falkenhem för serien Spökräddarna med boken Det busiga spöket, Rabén & Sjögren
Gabi Frödén för Isen, Bonnier Carlsen
Anja Gatu och Anna Nilsson för serien Kattspionerna på Rosengård med boken Älskade katt, B Wahlström
Max Byström Beydogan för Dödsramsan, Natur & Kultur
Martin Olczak för serien Fruktansvärda grejer som ingen får veta med boken Pojke av trä, Rabén & Sjögren

I barndeckarjuryn:
Eva Boström, lärare och bokrecensent, med bloggen och Instagramkontot @Boktokig
Anna Bågstam, spänningsförfattare. Driver krimpodden om spänningslitteratur och undervisar i skrivande på Skrivarakademin 
Karin Cellton, bibliotekarie och boktipsar som @feelbadbibliotekarien på Instagram 
Johanna Stenlund, läsfrämjare och bibliotekspedagog med bloggen och Instagramkontot @Barnensboktips
Rebecka Edgren Aldén, författare och sammankallande ordförande

BookBeats priser
BookBeats priser är datadrivna och reflekterar lyssnarnas val: urvalet baseras på hur populära, genomlyssnade och omtyckta böckerna varit. BookBeats första pris, till Årets svenska deckarförfattare – vilket baseras på data om lyssnandet på författarens tre senaste böcker – delades ut första gången 2019 på Crimetime Göteborg. 2023 tillkom Årets svenska deckare, där den senast släppta boken i ett författarskap står i fokus, och priset till Årets svenska deckarröst, ett pris som lyfter inläsarens roll i ljudboksupplevelsen.

- Vi är otroligt glada över att än en gång få äran att hylla alla otroliga författare, böcker och inläsare som användarna inte kan få nog av! Under priset Årets svenska deckarförfattares första fem år har Sofie Sarenbrant vunnit tre gånger och Lars Kepler två, men när inget av de två författarskapen i år är nominerade kommer vi i stenhård konkurrens att få se en ny vinnare 2024, säger Emelie Hollbox, Senior Content Performance Specialist på BookBeat.

De nominerade till BookBeats pris till Årets svenska deckarförfattare 2024 är:
Viveca Sten
Mari Jungstedt
Pascal Engman
Kristina Ohlsson
Sara Strömberg
Ninni Schulman


De nominerade till BookBeats pris till Årets svenska deckare 2024 är: 
Döda kvinnor förlåter inte  av Katarina Wennstam
Vilseledaren av Viveca Sten
Bestseller av Pascal Engman
Käraste Lena av Ninni Schulman
Den sista utposten av Mari Jungstedt
Långfredagen av Carina Bergfeldt och Sofie Sarenbrant

De nominerade till BookBeats pris till Årets svenska deckaruppläsare 2024 är:

Mirja Turestedt
Jonas Malmsjö
Gunilla Leining
Marie Richardson
Fredde Granberg
Katarina Ewerlöf