tisdag 30 juli 2024

Idag firar vi Världsbroderidagen!

Herrgården på Fredriksdal - Gisela Trapps gamla hem




Dags att plocka fram nål och tråd ... idag firar vi Världsbroderidagen!

Behövs det inspiration att komma igång? Täcklorna gästar Fredriksdal för dagen och bjuder upp till dans på väven. Föreningen visar upp sina egna konstverk, håller i workshops och visar upp  gamla broderitekniker och delar med sig av sitt kunnande i den anrika konstformen broderi. För broderisugna finns tyg, nål och tråd att ta del av .. och ett antal pigga Täcklor som hjälper till.

Kan ana tidens vingslag ...

Herrgården på Fredriksdal är ett fint och anrikt ställe att hålla till ... och man kan ana att Gisela Trapp och hennes vänner designade saker här för glatta livet förr-i-tiden. Gisela var känd konstnär och illustratör, och en utställning med hennes barnboksillustrationer, målade möbler och andra konstverk kan besökas precis intill den väldoftande rosförsäljningen på Flora Linnea. Familjen Trapp donerade Fredriksdal till Helsingborgs stad och sedan dess kan alla njuta av parken, rosorna, herrgården, bondgården med lantraser och mycket mer.


Täcklor stärker statusen för konstformen

Varför kallas broderientusiasterna för Täcklorna? Det är en fin liten historia. Täcklebo Broderiakademi grundades 1993 i Täcklebo i Bohuslän av Elsa Agélii. Målet är att stärka samhörighet mellan de som har broderi som intresse och konstform, men även att marknadsföra och stärka broderi som konstform. Alla intresserade är välkomna, broderikunnigheten och tidstillgången måste inte ligga på en viss nivå. 

Det finns ett femtiotal  broderande lokalgrupper runtom i Sverige, i Helsingborg heter lokalgruppen Täcklorna. Idag är en bra dag för att prova på broderi som ny - eller nygammal - hobby. Och kom ihåg det gamla ordspråket: a stitch in time saves nine. Idag är en bra tid att börja.

 

I huset till vänster om herrgården kan man också pyssla ...
och göra sina egna magiska doftpåsar

Gisela Trapp gjorde mer än brodera i herrgården ... här ett bildspel med ett axplock från den nya utställningen med konst, illustrationer och möbler av Gisela:




















Armand Duplantis OS-laddar ... i Ankeborg


 


I nya numret av Kalle Anka & C:o har Sveriges kanske största OS-hopp i Paris, Armand ”Mondo” Duplantis blivit ankifierad både med utseende och namn. Med anknäbb och Ankeborgsnamnet ARMANK ATLANTIS pryder han inte bara omslaget till landets mest klassiska serietidning, utan visar även på färdigheter i en helt annan idrottsgren än stavhopp.

Knatte, Fnatte och Tjatte har blivit utmanade av tre betydligt större killar i en dragkampsmatch. Utgången verkar given på förhand, om det inte vore för superidrottaren Armank Atlantis som kommer till undsättning. Armank visar sig inte bara vara en mästare i stavhopp, utan besitter även omfattande kunskaper om dragkamp. Han lär Knattarna att man kan segra även om man är mindre, men det kräver både hård träning och smart taktik.

Serien som heter "En kamp med drag" är skriven av Gorm Traansgard och illustrerad av Fernando Güell.

– Vi är jätteglada över Mondos inhopp i Kalle Anka-tidningen, och hoppas att detta är den perfekta uppladdningen inför Paris där det förhoppningsvis v-ank-as OS-guld, säger Anna Bergström, projektledare på Kalle Anka & C:o.

– Det är superkul och en riktig (ank)fjäder i hatten att få medverka i denna klassiska serietidning. Att dessutom få dela med mig av mina färdigheter i en helt annan gren än där jag vanligtvis håller till gör det hela ännu roligare, säger Armand Duplantis.

Bland de andra kända idrottsprofiler som genom åren förärats med ankifieringar och prytt omslaget till Kalle Anka & C:o hittar vi bland annat Zlatan Ibrahimovic, Marcus Hellner och Caroline Seger ... och under fotbolls-EM Erling Braat Haaland.

Kalle Anka & C:o nr 31 med Armand Duplantis finns att köpa från den 31 juli.

måndag 29 juli 2024

Världsbroderidagen firas med Täcklorna
























VÄRLDSBRODERIDAGEN MED TÄCKLORNA

Broderiföreningen Täcklorna bjuder in besökare till herrgården på Fredriksdal på världsbroderidagen 30 juli. Förutom föreningens egna konstverk blir det också workshops och prova-på-aktiviteter för alla som vill lära sig mer om den gamla konstformen broderi.

Världsbroderidagen arrangeras alltid 30 juli. I år firas dagen här på Fredriksdal museer och trädgårdar tillsammans med broderiföreningen Täcklorna. Medlemmar från föreningen är på plats mellan klockan 10.00–14.00 för att lära ut mer om konstformen. Material som tyg, nål och tråd finns det gott om och ett antal brodöser som hjälper dig att komma igång att brodera fritt.

Om föreningen
Täcklebo Broderiakademi grundades 1993 i Täcklebo i Bohuslän av Elsa Agélii. Föreningen är ett forum för att stärka samhörigheten mellan dem som broderar och har som mål att främja fritt broderi som konstform. Alla som har ett lustfyllt intresse är välkomna att bli medlemmar. Det finns ett 50-tal lokalgrupper runt om i Sverige. I Helsingborg heter lokalgruppen Täcklorna.

När: 30 juli 10.00–18.00
Var: herrgården
Entré: ordinarie entré 120 kronor, fri entré med Kulturkortet och för barn och unga till och med 18 år (upp till 16 år endast i vuxens sällskap)

VÄRLDSBRODERIDAGEN MED TÄCKLORNA30 juli 2024, 10:00 - 18:00Längd: 8 timmar

PLATS

Fredriksdal museer och trädgårdar
Gisela Trapps väg 1
254 37 Helsingborg

SCEN: Timo & Co rockar brallorna av Vallarna


Plats: Vallarna, Falkenberg, 29 juli 2024.
Gästartister: Timo Räisänen, Fredrik Vahlgren och Christina Tellqvist.






Allsångsledare: Robin Rösehag, Annika Andersson.
Medverkande: Jonathan Larsson & Carl-Oscar Korenado producenter, Bo Liljedahl allsångslegendar, Axel Andersson kapellmästare & gitarr, Benjamin Önnhed kapellmästare & bas, Xerxes Andrén trummor, Sandra Boman sång, Lydia Schough sång. Överraskningsgäst: Fyraåriga Alba Schough.


Vallarna är känt som Sveriges Vackraste Friluftsteater. Nu är Vallarna även Sveriges Rockigaste Friluftsteater. Hade det funnits ett tak hade det lyft och flugit iväg för länge sedan. 

Sådana här kvällar  vill man gärna tro att sommaren är lång. Det är en magiskt vacker kväll och det är magiskt vackra gästartister - med hög volym och högt i tak på önskelistan.

Rockande Timo Räisänen, direkt från Frankrike, Falkenbergsrevyns egen goa gotlänning Fredrik Vahlgren, direkt från Göteborg, och hemmafavoriten på Vallarna: Roxette-älskande allsångsdrottningen Christina Tellqvist. Vad sägs om den trion?

Dressed for success

Christina Tellqvist inleder starkt med att  tolka Roxette och visst är hon "dressed for success". She's got the look. Hon väljer populära Sommartider som sin allsång och tar publikfriande över publikhavet. Christina är hemtam - hon ledde allsången på Vallarna förr i tiden, tillsammans med Kålle Gunnarsson, som nu är upptagen med Ronja Rövardotter på Teatergläntan, och den omåttligt folkkäre Bo Liljedahl ... som fortfarande är en oumbärlig stöttepelare under allsångskvällarna på Vallarna. Bo möter publiken redan i entrén med piggt spelmanshumör och vackra toner. Tilläggas bör att även en  mindre armé av trevliga volontärer, ikväll från Falkenbergs bordtennisklubb, gör sitt till för att förgylla kvällen. Man undrar om de inte borde vara i Paris och hjälpa till med pingisen, det går ju inte så bra som väntat ...?! Med glimten i ögat påpekar funktionärerna att några andra nya små förmågor får chansen just nu ... Heja Truls från Eslöv!

Folkkär hemmaplansfördel

Om Christina Tellqvist har hemmaplansfördel ... kan detsamma sägas om nästa gäst. Fredrik Vahlgren. Visst, han är gotlänning, visst han bor nu i Göteborgs skärgård ... Men han är senaste nytillskottet i Falkenbergsrevyn! Han är Rock 'n  Roll Gustav Vasa! Den höge tenoren som kan ta de högsta tonerna och gracilt svänga sina lurviga och sitt långa hår på en och samma gång. (Missade du Falkenbergsrevyn live filmades den också av SVT - finns på play.) Han driver lite med sin bad boy rock image och trashar en liten leksaksgitarr. Annika beordrar sin sidekick Robin att städa upp. Är man Batman i förhållandet så är man.

Städad överraskningsgäst i paljettklänning

En gäst som Robin inte behöver städa upp efter är överraskningen Alba Schough - fyraårig systerdotter till körsångerskan Lydia Schough - som studsar upp på scenen iklädd finsandaler och paljettbeströdd prinsessklänning. Hon levererar utan att tveka Lilla Idas Sommarvisa. I publikhavet åker mobilerna upp som på kommando. Fredrik Vahlgren påpekar att det inte är lätt att vara "den nya killen" och gå in efter ett sådant nummer.

Kärleken är evig

Liksom Christina Tellqvist väljer även Fredrik Vahlgren en mycket populär allsång som de flesta kan även utan allsångshäfte - Kärleken är evig. Liksom Sommartider ... så är detta textinslag också signerat Per Gessle. Tillsammans med melodiska kompositören Torgny Söderberg vars Diggiloo Diggiley fyller fyrtio i år. Kärleken till Per Gessle och Torgny Söderberg är evig.

Gör allsång av egna hits

Körtjejerna väljer Dag efter dag som sin allsång och det verkar bli ett ohämmat schlagerschlag ikväll. 
Tills Timo gör entré och  rockar brallorna av Vallarna. Han gör allsång även av sina egna hits. Som den finstämda nya låten DNA. Och tänk att det kan vara så roligt att tillsammans (dirigerad av Timo) sjunga Alla är dumma i huvet, huvet, huvudet ... hej! Klapp, klapp! Timo har nyligen tolkat Ted Gärdestad, sommarpoeten nummer ett (Per Gessle och Sommartider får ursäkta) och med höjdaren Satellit lyfter allsången ytterligare en nivå.

Gulliga änder försöker stjäla rampljuset

Timo är inledningsvis lite distraherad av tre gulliga änder som försöker stjäla rampljuset, en inte så gullig mås som attackerar från scenen och en brassestol med Gais-text (Timo hejar på Elfsborg) ... men det visar sig att inget kan distrahera en ren rocksjäl i längden. Han verkar uppriktigt och ödmjukt överraskad över att publiken kan hans texter och sjunger med ... det blir allsång även när det inte är allsång.
På slutet utbrister en överväldigad och glad Timo att det är en sådan fantastisk publik, det är så bra stämning, Vallarna äger och han känner att han vill ge en hel konsert  och inte bara ett par extranummer och publiken utbrister JAAAA!

Underbart är kort

Men underbart är kort, alldeles för kort, och kvällen är över efter en sista rockande allsång. Instrumenten packas ihop, solen går ner, måsar och änder letar efter rester, volontärerna städar och nästa måndag ... är det dags för sommarens sista allsång. Tills dess har vi minnet av en perfekt varm och god allsångskväll och alla möten. Så många köade för att träffa sina favoriter efter showens slut. Och medan Timo Räisänen drog de äldre fansen hade allsångslegendaren en kö av små gulliga flickor som tycker att Bo Liljedahl  är bäst och roligast med sin fina musik och sina spännande historier från ett långt artistliv... och de ville inte ha selfies. De ville ha kramar.