söndag 30 september 2018

Sydkorea, Jämställdhet och Med(ie)vetenhet på Bokmässan 2019

Det står sedan tidigare klart att Sydkorea blir temaland på Bokmässan 2019. Här ses Mr. Chul Ho Yoon, ordförande i den koreanska förläggarföreningen, Korean Publishers Association, och Frida Edman, Bokmässan, tidigare i år. Foto: Natalie Greppi
Sydkorea, Jämställdhet och Med(ie)vetenhet på Bokmässan 2019
Idag avslutas 2018 års Bokmässa. Under fyra dagar har gäster och besökare kunnat ta del av 3800 programpunkter i form av seminarier, scen- och monterprogram. 811 utställare har varit på plats och mässhallarna har varit fyllda. 

Årets Bokmässa med temasatsningarna RespektBild och Mediefrågor, har dragit en stor publik, en ökning från 2017. Deckarfestivalen Crimetime Göteborg har gjort succé med full publiktillströmning från invigning till stängning. Det är också glädjande att se att Rum för poesi och översättning, som fick större utrymme på Bokmässan i år, varit uppskattat. Och med satsningen på ett större skolområde med bland annat Lärarscenen och Bootcamp i källkritik tog Bokmässan ett kliv framåt för sina stora besöksgrupper lärare och bibliotekarier.

– Vi får mycket positiv respons från förlag och utställare, författare och besökare. Vi har förstått att bokförsäljningen har gått bra för förlagen, det visar att Bokmässan är en relevant marknadsplats. Det är i symbios med förlag och utställare vi bygger Bokmässan. Tillsammans har vi skapat ett fantastiskt arrangemang med fokus på litteratur och läsning! säger Frida Edman, mässansvarig.

Tema: Respekt har utmärkt sig genom kvalitativa samtal, exempelvis samtalet mellan Philippe Sandsoch Sergej Lebedev som handlade om Förintelsen och Sovjetunionens utrensningar. Bokmässans huvudpartner för temat var Forum för levande historia.
– Det är vår övertygelse att vi behöver mer av respektfulla och kunskapsbaserade samtal om rasism. Det är väldigt roligt att bokmässans besökare visat att de håller med. När vi summerar vår närvaro kan vi konstatera att vi har hållit 40 fullsatta programpunkter i vår monter och samtalat med mängder av människor. Det visar att det finns en stor efterfrågan på att få inspiration, kunskap och verktyg för att motverka rasism, säger Ingrid Lomfors, överintendent på Forum för levande historia.

Bildscenen inom ramen för Tema: Bild har fångat besökarnas intresse med frågor som hur vi berättar med bilder och hur bilder påverkar oss. Samarbetspartner i temat var Läsrörelsen, med sitt nya projekt Bildberättande, och Svenska Tecknare.

Mediefrågor i fokus, som arrangerades inom den tidigare fristående mötesplatsen Meg. Där framträdde bland annat Alan Rusbridger, The Guardians tidigare chefredaktör, och gav en optimistisk syn på framtidens journalistik. Partner för årets fokus på mediefrågor var Föreningen Grävande Journalister.


Tre teman på Bokmässan 2019
  • Sydkorea
    Sydkorea är hedersgäst och temaland på Bokmässan 2019. Landets litteratur, utgivning och kultur kommer att presenteras genom flera av Sydkoreas främsta författare. Dessutom firar Sydkorea och Sverige 60 år av diplomatiska relationer nästa år. Samarbetspartners kring satsningen är det koreanska kulturdepartementet, Korean Publishers Association, the Writers Association of Korea och Literature Translation Institute of Korea.
– Vi är glada över samarbetet med Bokmässan i Göteborg och möjligheten att presentera sydkoreansk litteratur och kultur för en svensk publik. Denna bokmässa är den största i sitt slag i Norden som firar läsning och litteratur. Den tar oss med på ett fascinerande intellektuellt äventyr, säger Mr. Chul Ho Yoon, ordförande i den koreanska förläggarföreningen, Korean Publishers Association.

– Just nu är vi i gång med att välja författare till nästa års program och förbereder att få deras verk översatta till svenska. Jag ser verkligen fram emot att introducera deras berättelser nästa år, säger Ms. Kyung Ja Lee, ordförande i den koreanska författarförbundet, Writers Association of Korea.
  • Jämställdhet
    1919 röstade Sveriges riksdag igenom allmän och lika rösträtt. Bokmässans temasatsning på jämställdhet tar sitt avstamp i hundraårsjubileet och blickar sedan framåt. En rad internationella författare, journalister och forskare, men också musiker och entreprenörer, kommer att bjudas in till Bokmässan 2019. Redan nu är det klart att den syriska författaren Samar Yazbek gästar Bokmässan.
– Jämställdhet är en av vår tids stora rättvisefrågor. Med en temasatsning skapar vi förutsättningar för ett breddat och fördjupat samtal om jämställdhet. Vi ser särskilt fram emot att få nya perspektiv på frågorna med internationella gäster på plats, säger Oskar Ekström, programchef på Bokmässan.
  • Med(ie)vetenhet
    Den första juli 2018 förstärktes skolans styrdokument med ett tydligt uppdrag om medie- och informationskunnighet och källkritik (MIK). I augusti tillsatte regeringen en nationell utredning för att öka motståndskraften mot desinformation, propaganda och näthat. Under temanamnet Med(ie)vetenhet blir medie- och informationskunnighet ett tema på 2019 års Bokmässa. Det sker i samarbete med Västra Götalandsregionen och Svenska Unescorådet som parallellt med Bokmässan 2019 är värdar för Unesco-konferensen Global Media and Information Literacy Week. Ytterligare partners är Lärarförbundet, Svensk Biblioteksförening och UR.
– Genom att förlägga delar av konferensen på Bokmässan når vi många nyckelpersoner för att öka medie- och informationskunnigheten. Bibliotekarier och lärare är helt centrala i det här viktiga arbetet som Västra Götalandsregionen driver tillsammans med många andra. Genom att arrangera en internationell konferens får vi maximal kraft i frågan – från lokalt till globalt, säger Conny Brännberg, ordförande i Västra Götalandsregionens kulturnämnd.

– Genom temat Med(ie)vetenhet på Bokmässan är vårt mål att bibliotekarier och lärare ska få en ökad kunskap och värdefulla verktyg i sitt dagliga arbete, säger Annica Andersson, redaktör Skola och bibliotek på Bokmässan.


Nästa års bokmässa äger rum 26-29 september 2019.

lördag 29 september 2018

Jojo Moyes. Lördagens absoluta höjdpunkt!


Älskad och underbar och avgudad av alla. En fantastisk författare som trollband sin publik i en hel timme och delade med sig av livsvisdomar och skrivarråd med stor generositet!

Jojo Moyes! Heja!

Jonas Gardell. The queen of everything.


Jonas Gardell, the queen of everything, var flitig som en myra på årets Bokmässa. Han syntes precis överallt! Och drog stora skaror överallt! Som skrattade och älskade vad de hörde ...

Gardell är aktuell med ny ... allt möjligt. Som han själv säger: I m the queen of everything.

Japp. Bokmässans drottning också.

Fint besök på Bokmässan!


Falck-ögon granskade Bokmässan --- och gillade vad de såg! Årets Crime Time satsning är en stor succé!

Bertil Falck, Bokmässans grundare, tillsammans med fru, är så klart VIP-besökare på mässgolvet.

Herregud vilken bra dag!

Royne morgonskålar med kaffe!

Lördagen på Bokmässan blev en riktig kanondag! Dagen var packad med fullträffar!

Här syns Royne Mercurio i Libris monter --- han tecknar den oerhört kända och populära serien Herregud & co - som inte har något med att vara religiös att göra. Det handlar snarare om att tackla vardagen. Varje dag.

På koppen står det: Först kaffe. Sedan förändrar vi världen.

Visst. Först kaffe, sedan tar vi itu med dagens mässmingel!

Roines allmängiltiga karaktärer är bara så fyndiga!

Livet blir lite gladare, lite roligare och lite soligare sedda med stora ägg-ögon!

OBS! Nu finns ny evighetskalender --- man vänder blad (som Kungen) varje dag och blir glatt överraskad av en ny, fyndig en-rutas serie. Med coolt och livsbejakande budskap.

Det är STORT att få in ett smart skämt och en peripeti i BARA en liten ruta!

Det finns också nya vykort, nya julkort, ny väggkalender och bäst av allt: stor canvasbag. Mässans bästa inköp.

Allt jag behöver har jag inom mig. Resten har jag i påsen.

Nästa stopp: Bonniers monter för nya barnböcker. ALLA där beundrade min nya påse OCH de flesta frågade var den kom ifrån och ville ha en likadan. Undras vad Bonnier-arbetarna tänkte när folk strömmade till Libris monter ... ?!

Vi måste skaffa coolare påsar?!

eller:

Att sprida glädje och kärlek är det viktigaste! (se bilden  ovan). Vi bryr oss inte alls om att kunderna försvinner till Libris monter!

Crime Time Göteborg - Sveriges största och bästa deckarfestival invigs!



ÄNTLIGEN! Camilla Grebe för GLASNYCKELN! Glöm Nobelpriset, det är väl DET HÄR priset vi har gått och väntat på?!

Jag är extra nöjd för jag har läst årets Glasnyckelpristagare och tyckte det var en helt suverän roman.

Så roligt när en jury har RÄTT och utser RÄTT vinnare! ;D Heja Camilla Grebe!

Den första vinnaren någonsin av Glasnyckeln var förresten Henning Mankell.

Sedan dess har högklassiga krimis prisbelönats gång på gång ... OM du någonsin letar en bra deckare och inte vet vad du ska läsa här näst --- gå till Glasnyckelns backlist! Där finns gott om deckartips!


Kolla in! Levande eld! Böcker! Mys! RÖD Frukt! Ja, allt går i rött på Crime Time!

(Glasen innehåller röda smoothies - inte rödvin. Smart, om man har en invigning 09:30 på morgonen!)


Röd vattenmelon, röd blodgrapefrukt, röda jordgubbar ... 
Frukta icke, här är mycket rött, men bara nyttig frukt!


Det var fullsatt redan klockan 09:00 på morgonen!  BÅDA scenerna! Deckarfantaster är morgonpigga!

Jo, allt var gratis och ingick i mässbiljetten (man behövde alltså inte seminariekort). ALLA stjärnorna uppträdde på dessa Crime Time scener! Scenska favoriter som Viveca Sten och Camilla Grebe och internationella stjärnor som Jessica Fellowes och Donna Leon! Snacka om att man fick mycket för sin mässbiljett!

Var man i god tid till invigningen på morgonen kunde man också nappa åt sig lite drypande blodgrapefrukt ...

fredag 28 september 2018

SCEN: Rolandz på Rondo - Rappt, roligt och revanschlystet - Robert Gustafsson är Sveriges roligaste musiker!


Rolandz har hjärtat på rätta stället!
Titel: Rolandz på Rondo
Medverkande på scenen: Robert Gustafsson, Andreas Andersson, Johanna Abenius, Charlotte Zettergren, Jenny Froom Sehlstedt och Frank Sehlstedt.
Musiker i Rolandz: Ludvig Olin, kapellmästare och keyboard, Niclas Arn, bas, Peter Tiverman, gitarr, Robert Olsson, trummor, och Linus Kåse, saxofon.
Övriga medverkande: Christoffer Bendixen, regi/manus, Robert Gustafsson, regi/manus, Stefan Wiik, manus, Per-Magnus ”PM” Andersson, koreograf, Fredrik Dillberg, scenograf, Robert Hvenström, ljusdesign, Niklas Frick, ljuddesign, Mary Myntti, kostymdesign, Helene Norberg, mask/perukdesign, Viktor Rundlöf, grafiskt content, och Petter Persson, video/foto.
Plats: Rondo, Liseberg, Göteborg
Publik. Fullsatt!
Stämning: Glad, gladare, gladast!
Premiär: 27 september 2018
Spelas: Hela hösten

Rolandz på Rondo är så mycket mer än dansband --- det här är en helkväll med all sorts dansant musik, och massor av humor. Det här är egentligen inte Rolandz kväll. Det här är Robert Gustafssons revanschlystna triumf!

Unga, hungriga komiker är alltid på G. Men vill man se hur mästaren gör det, och hur han fortfarande äger, ska man bege sig till Rondo.

Robert Gustafsson är hyllad som komiker och hyllad som skådespelare --- men under kvällen visar han att han också är en sång och en dansman. Som har simultanförmågan att samtidigt vara rolig och musikalisk.

Rolandz dansar disco. Elviz-style. 
Hela kvällen har också en snyggt konstruerad story arc --- Rolandz och den stackars hårt prövade sångaren Roland Järverup är verkligen nere för räkning, innan tredje akten med triumf och lyckligt slut kommer. Men vägen dit ... Vilken väg! Det känns ibland som att allt Robert Gustafsson rör vid blir till guld. Dock, inte att förglömma: den som är utsedd till Sveriges roligaste man, den vill alla peta ner från tronen. Med den här showen har Robert Gustafsson återigen mutat in sitt revir --- medan andra nöjer sig med att stå upp och försöka vara roliga visar Robert Gustafsson att han kan mycket mer än att stå upp. Han kan även dansa, springa runt i publiken, åka in på en motorcykel och åka linbana över hela publiken.

Är det någon som på allvar undrat vad en viss eldfängd skotte har under kilten, så spoilervarning här: det är ett par rejäla mamelucker. De går fint ihop med de högklackade pumpsen!
Robert gör allt för att leverera en kanonshow. Bokstavligen.
Det är imponerande hur snabbt Robert Gustafsson byter om - kläder, skor, smink, peruk ... han förvandlas helt och hållet från roll till roll, men även hållning, dialekt, utstrålning, karaktär ...

Robert Gustafsson skulle ha kunnat göra alla rollerna själv i Hundraettåringen ... och filmen hade förmodligen blivit mycket bättre och roligare.

Redan efter första tredjedelen av showen har Robert Gustafsson bränt av finalkonfettin och gett järnet.

Redan öppningsnumret är värdigt en final. Snacka om att gå ut hårt och öka!


En av höjdpunkterna under showen står Weiron för --- han har ju hemmaplan i Göteborg. Den göteborska dialekten må slira lite ibland, men det gör inte den komiska tajmingen. Och när alltihop utmynnar i en hyllnig till Jerry Williams, med en fantasifull version av I can jive, då ligger Diggoloo- gängets mossiga och tama hyllning från i somras verkligen i lä. Via videoskärmar ser man hur Weiron hoppar runt överallt i Göteborg, inklusive på spårvagnar, och sjunger att han vill höra I can jive.
Rappt, roligt och kärleksfullt! Folk skrattar så de gråter, samtidigt som musiken sitter som en smäck och det är aldrig, aldrig, aldrig en drift med Jerry Williams --- eller arbetarklassfans, som verkligen älskar sina idoler.
Jag är inte bitter! Och jag vet hur man tar kurvorna även när man dansar!
Det går inte att vara bitter under den här showen! Inte ens Tony Richardsson är bitter, fast han sjunger om att han saknar den tid när män var riktiga män och tjejer var gridgirls.

Tony Irving lär ut hur man dansar fuldans.

En ljudtekniker visar hur man inte ska sköta ljudet.

En desperat regissör försöker själv göra de nummer som Rolandz misslyckades med --- och kommer fram till att dräkten är för obekväm (och för livsfarlig).
Tony Irving dyker upp och lär ut fuldans! Arne är en duktig fuldanselev!
Alla små sketcher ingår i en helhet och leder fram till den storslagna finalen --- Rolandz revansch och därmed Robert Gustafssons revansch. Han har kvällen igenom bevisat sin mångsidighet som artist och entertainer. Han har höjt ribban för alla andra komiker och deras shower. Bra är inte tillräckligt bra, när man kan vara fenomenal.

Det är ingen idé att ropa efter extranummer --- Robert vet när en fullträff sitter, och då ska man gå av scenen, medan alla älskar en.

Vilken kväll.

Det trodde man inte om ett dansbandstema!

I Storbritannien är just nu James Bond franchisen i kris, medan Mr Bean (eller snarare Rowan Atkinson) skördar triumfer som Johnny English. Och så är det. Vi må tro att vi är James Bond, men resten av världen ser oss för vad vi egentligen är: Mr Bean.

Samma sak kan man säga om svenskarna och det svenska musikundret. Som så gärna vill vara coola Aviciis. Men som ofta är mycket mer Rolandz. Och vad är det för fel med det, säger Roland, för det är ju det vi vill ha, lite spelglädje. Och glädje. Och kanske lite fuldans.

Rolandz är musikundrets Mr Bean.
En lyckad premiär hyllas med blommor och blader och applåder!
Rolandz på Rondo är en fulländad kväll och folk som hävdar att de är allergiska mot dansband kan ändå ha riktigt roligt. För det här är en kväll som överraskar på ett positivt sätt. Och maten är inte klassisk dansbandsmat - korv med mos och kall pucko med kexchoklad till efterrätt - utan ren och skär fulländning.

För Rolandz och Robert Gustafsson är det bara att slicka i sig applåderna och fansens beundran. Det här kommer att bli en ljus och glad höst på Rondo!

B. Graham, TK

Kanonkväll och kändismingel på Rolandz premiär!

En kanonkväll på scenen ... och även i publiken!
En kanonkväll på scenen. En kanonkväll i publiken. Där satt Fredrik Kempe - mannen bakom supersuccémusikalen Så som i himmelen, Nanne Grönvall,  Lars Lagerbäck, Viveca Lärn, Uno Svenningsson, Kai Martin, Bert Karlsson, Lasse Kronér, Vicky von der Lancken ... och nästan hela "Vallarna". Skådespelarna från Pilsner och Penseldrag (just nu en succé på Lisebergsteatern) hade ledigt för kvällen och gick för att besöka grannen: Rondo.



Söt och spexig Nanne Grönvall var i högfork för kvällen och minglade friskt.. Nanne har ju själv skördat stora framgångar på Rondo med krogshow - en av de roligaste hitintills. Hon kanske kan anmäla sig som maskot för Rolandz? Om de skulle behöva en?

Trädet i bakgrunden används på ett mycket fantasifullt sätt under föreställningen ...


Alla gäster hälsades välkomna med en drink. Låt minglet börja!



Här syns Fredrik Kempe, elegant som Man in Black, tillsammans med ett fan. Som undrade "Säg Fredrik, har du skrivit några bra låtar på sistone?" Ja, vad sägs om alla låtar (utom en) till den nya succémusikalen på Oscarsteatern, Så som i himmelen?


Elegant premiärpar: Kai Martin och Zeba.


Succéförfattaren Viveca Lärn (serien om Saltön) med sällskap väntar med spänning på maten.
Vad blir det? Hur ska det smaka?


Svar: det blir supersnyggt och supergott!



Vacker värdinna på Rondo - det glittrade lite extra ikväll!



I shoppen finns allt möjligt med Rolandz. Du kan till och med köpa Rolandz gitarr. 

Om du köper den har de inget att spela på nästa gång.

På paraplyet står Efter regn kommer solsken. Så sant! 



Det här är en kväll där ingen kan vara bitter. Inte ens Tony ...

BG

torsdag 27 september 2018

Tre tecknare om tecknandets vedermödor


Cecilia Torudds teckning ovan säger egentligen det mesta --- papperskorgen vill också ha betalt. Så mycket blir refuserat - av tecknaren själv!

Men jobbet är väl roligt?

Två minuter i månaden är det roligt. Inte mer, påpekar Cecilia nytert. Hon har hållit på i 50 år nu.

Alltså har hon haft 1 200 roliga minuter!

Grodor, rävar och kvinnliga Nobelpristagare!


Det här skulle japanerna Älska! Kolla in den nya kollektionen med rävar i bakgrunden!

Räven raskar över brickor, kort, servetter, förkläde ...

Katarina Hamilton är mycket känd för sina grodor som finns på Nationalmuseum!

Och givetvis för sin snygga design med alla kvinnliga Nobelpristagare ... Finns som bokmärke, bokkasse och så vidare ...

Läs mer här:

http://tidningenkulturvinden.blogspot.com/2017/11/motet-katarina-hamilton-om-lovprisade.html

Sverige-Japan - 150 år med konstnärliga förbindelser!


Yukiko Duke höll i detta ypperliga seminarium och styrde med experthand! Topp tre på bästa seminarierna på Bokmässan i år!

Japan-Sverige firar 150 år av kultur och konstutbyte i år.

Personligt utbyte har Emma Virke och Fumi Koike som gjort en vacker bok om rävar tillsammans ...


Under sitt besök i Japan upptäckte  Emma att ALLT kan ha ansikten! Även produkter som säljs för vuxna. Och helt vanliga tåg (som inte är barntåg på ett nöjesfält). Så hon började se ansikten på allt och gjorde denna bok med en massa frukter med ansikten ...


Sången från andra sidan havet handlar om rävar på flykt ...
Rävar är ett heligt och mytomspunnet och mycket populärt sdjur i Japan, det finns till och med ett berömt tempel tillägnat rävguden!

Otroligt vacker bok av Emma Virke och Fumi Koike! Utvigen på Lilla Piratförlaget.

Sorg och hopp med årets ALMA-pristagare Jacqueline Woodson


Knökfullt seminarium! Den lilla pricken till vänster är årets ALMA-pristagare. Man kan summera hennes författarskap med orden att alla hennes ungar har det betydligt tuffare än alla Astrid Lindgrens ungar sammanlagt. Och att hon specialiserat sig på kavata och tuffa tjejer.

Samtalet hoppade mellan många olika böcker. Eftersom de inte tidigare varit kända i Sverige och inte är utgivna på svenska var det lite svårt för publiken att följa med. Det blev inte heller någon röd tråd i samtalet. Mest lite trådar hit och dit ...

En höjdpunkt var högläsningen, för när det sjungs i boken sjunger Woodson själv alla avsnitt som SKA sjungas! Ljudbok, någon? Liksom Astrid Lindgren har Woodson en underbar röst. Till skillnad från Lindgren har hon inte läst in sina egna böcker.


Efteråt var det boksignering ... Bara en bok finns på svenska, men det finns massor, massor, massor på engelska ... Så det var The English Bookshop som höll i boksigneringen. De har blivit utsedda till årets bokhandel.

Årets Peter Pan pristagare - Akissi och det flygande fåret!


Akissi och det flygande fåret är årets prestigefulla Peter Pan pris vinnare!
Författaren Marguerite Abouet kommer från Elfenbenskusten, men har bott i Frankrike sedan hon var 12 år - och redan då började hon berätta historier om Afrika för sina franska klasskamrater i Paris!
Hennes föräldrar skickade henne till Paris med en oncle som hon knappt kände, för att hon skulle få en bra utbildning. Och det har uppenbarligen lönat sig...

Mathieu Sapin tecknar Akissi. Både Margerite och Mathieu älskar den franska bande desinée traditionen som inte alls har så låg status som svenska "serier". Fast det håller på att svänga, och det finns mer än Bamse och Kalle Anka på marknaden ...

Det finns just nu 8 album om Akissi på franska, 4 av dem finns översatta till svenska. Det flygande fåret var det enda Akissi album som fanns med på Bokmässan.

I original heter albumet Akissi - Vacances dangereuses alltså farlig semester. Det flygande fåret är en inspirerad och rolig översättning.


Så här glada blev Marguerite och Mathieu när de mottog Peter Pan priset! Som delas ut av IBBY.
Supersnygga diplom!

Bergman och skrivandets dämon - bästa seminariet på Bokmässan!



Det här var BÄSTA seminariet ALLA kategorier! Heja Bergman!
Intressanta nya forskningsrön, intressant samtal, lätt att följa med både för nya och gamla fans ...
Helt enkelt allt ett seminarium ska vara ...
Tyvärr inte så välbesökt. Är 11.00 torsdag morgon för tidigt?
Missade du denna pärla, hav tröst: det filmades OCH givetvis finns Jan Holmbergs bok att köpa (Norstedts). Den är suverän, både för inbitna Bergman-fans och för nytillkomna som inte har några förkunskaper om Bergmans storhet.
Jag har redan läst boken två gånger!
 I författaren Ingmar Bergman framför Jan Holmberg den något provocerande tesen att Bergman filmmakaren måhända kommer att glömmas bort av gemene man (givetvis inte av filmhistoriker!) men att Bergman författaren kommer att leva kvar och bli ännu mer känd!
 Ingmar Bergman hade en mycket distinkt skrivstil. Påminner lite om idolen Strindbergs faktiskt ...
Och han var väldigt petig med vad han skrev på. Det skulle vara samma sorts skrivböcker med samma sorts papper ...
Så här såg en av de berömda Arbetsböckerna ut. Inga Moleskin böcker (som Hemmingway och På drift killen skulle ha) bara helt vanliga A5 kollegieblock. Från Esselte.

Bokmässa 2018: Jacqueline Woodson inviger mässan!



Vilken invigning! Vilket startskott för årets Bokmässa i Göteborg!

Årets ALMA-pristagare, Jacqueline Woodson, från Brooklyn, New York invigningstalade.

Det var en gång ett träd i Brooklyn. Det växer fortfarande. Och fortfarande sitter små flickor - och pojkar - från alla möjliga minoriteter och längtar efter bra läsning och bra historier.

Varför fick Jacqueline Woodson ALMA-priset?

Enligt motiveringen:

Jacqueline Woodson låter oss möta unga människor som kämpar för att hantera sin utsatthet och finna en plats där tillvaron kan få fäste. På ett närmast tyngdlöst språk skriver hon fram berättelser med en djup och sammansatt klang. Jacqueline Woodson fångar en unik poetisk ton i en vardag som delas mellan sorg och hopp 

– Juryn för ALMA-priset

Det finns hitintills EN bok av Jacqueline Woodson på svenska, Brun flicka drömmer, utgiven på Natur & Kultur förlag.

Det kommer mera!